Index Vakbarát Hírportál

A magyar lakosság keveset tud a mesterséges intelligenciáról

2023. szeptember 15., péntek 07:29

A Richter Gedeon Nyrt. és a magyarországi Bosch csoport közös felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság többsége bizonytalan a mesterséges intelligencia (AI) hasznosságában és alkalmazásának jelenlegi helyzetéről kevéssé tájékozott.

2023 augusztusában az NRC végzett reprezentatív felmérést arról, hogyan látják a magyarok a technológiai fejlődést és a mesterséges intelligencia szerepét. A Richter Gedeon Nyrt. és a magyarországi Bosch csoport megbízásából végzett kutatás online zajlott, a 65 év alatti felnőtt lakosok közül 1000 embert vontak be. 

A kutatást a Bosch×Richter Innovátorok Napja című konferencián mutatták be – számolt be az MTI.

A felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság többsége erősen bízik a technológiai újdonságokban, ugyanakkor bizonytalan az AI hasznosságában és alkalmazásának helyzetéről kevéssé tájékozott.

Az AI alkalmazása a többség szerint elsősorban az internetes keresőmotorok, az önvezető járművek és a gyárak működésének optimalizálása területén folyik.

Kevéssé köztudott, hogy a mesterséges intelligencia már az alábbi területeken is jelen van:

A felmérés szerint a válaszadók 73 százaléka általános információkeresésre használja vagy használná a mesterséges intelligenciát, 66 százalékuk viszont a betegségek diagnosztizálásába vonná be.

A válaszadók 46 százaléka reméli, hogy az AI hozzájárul majd a gyógyíthatatlan betegségek terápiájának kifejlesztéséhez.

A fő célok között szerepel az orvosi diagnózisok pontosabbá tétele és a gyógyító munka megkönnyítése is.

Mindezek mellett a válaszadók 37 százaléka a környezetvédelemben előrelépést, 34 százaléka az emberi munka hatékonyságának javítását, 31 százaléka pedig biztonságosabb közlekedést vár a mesterséges intelligenciától.

AI-konferencia

A mesterséges intelligenciáról tartott konferenciát az Indamedia csoporthoz tartozó Ecnomix szeptember 11-én. Az AI Summit 2023 Budapest nevű eseményt a Magyar Zene Házában rendezték meg.

A rendezvényen a hazai szakemberek és érdeklődők bepillantást nyerhettek a mesterséges intelligencia világába. Az eseményre több mint 50 hazai és nemzetközi előadó kapott meghívást, jelenlétükkel biztosítva a konferencia sokszínűségét.

Az előadások párhuzamosan három előadóteremben zajlottak, több gyakorlati tudást ígérő workshoppal kiegészítve.

Rovatok