Index Vakbarát Hírportál

A szorongásoldás lehetőségeit vizsgálják magyar kutatók

2023. szeptember 18., hétfő 13:27

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Cencter of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) kutatói a szorongásoldás eszközös terápiájának lehetőségeit vizsgálják.

Az emberi populáció 15-20 százalékát, legnagyobb részben nőket, érintik azok a betegségcsoportok, melyek közvetlenül a központi idegrendszert támadják, ilyen többek közt a depresszió, a PTSD vagy az epilepszia.

A koronavírus-járvány 25 százalékkal növelte az érintettek körét, így fókuszba kerültek azok az eszközös terápiákat célzó kutatások, melyek hatékonyabb megoldásokat nyújthatnak a mentális betegedések kezelésében. 

Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem docense, a HCEMM egyik nemzetközi kutatócsoportjának vezetője munkatársaival egy ilyen új megközelítés kifejlesztésén dolgozik – adta hírül az MTI.

Az idegsejtek elektromos jelek formájában kommunikálnak egymással, tehát a központi idegrendszer elektromosságon alapszik, így célzott elektromos jelekkel közvetlenül be lehet avatkozni annak működésébe.

A kutatócsoport új megközelítése szerint nem törölni kell az agyból a traumás emlékképeket, hanem felülírni azokat pozitív élményekkel.

Berényi Antal kifejtette, hogy az emlékképek alvás alatt kerülnek át a rövid távúból a hosszú távú memóriába, és amennyiben ebbe a folyamatba be lehet avatkozni azáltal, hogy az agy jutalomközpontját stimulálják, akkor pozitív élményekkel felülírhatók a traumás emlékek.

Az eljárás eddig biztató, azonnali hatás érhető el, és azt is megállapították, hogy hosszú távú megoldást is jelenthet. A klinikai tesztek novemberben kezdődnek az Egyesült Államokban.

Berényi Antal szerint akár pár éven belül elérhetővé válhatnak olyan speciális sapkák, amelyek a fejünkre húzva, alvási ciklusaink alatt felülírják a traumás emlékeinket.

Rovatok