Index Vakbarát Hírportál

Különös módszerrel érne el áttörést a Google a betegségek diagnosztizálásánál

2023. szeptember 20., szerda 07:36

A Google egyik leányvállalata, a DeepMind mesterséges intelligencia segítségével azonosította az emberi DNS-ben azokat a változásokat, amelyek betegségeket okozhatnak.

A Google DeepMind tudósai olyan mesterségesintelligencia-programot fejlesztettek, amely képes megjósolni, hogy a genetikai mutációk ártalmatlanok, vagy betegségeket okozhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy az összes kulcsfontosságú mutáció 89 százalékát sikerült pontosan meghatározniuk. 

A fejlesztés várhatóan felgyorsítja a diagnózist és segít a jobb kezelések keresésében is – írja a BBC.

A technika az emberi DNS-szálak összetevőinek sorrendjét vizsgálja. Egy vezető független tudós a lapnak nyilatkozva hatalmas előrelépésként értékelte a fejlesztést.

Mint írják, minden élő szervezet DNS-ből épül fel. A DNS-ek felépítésében négy nukleotid vesz részt, az adenin, a citozin, a guanin és a timin. Amennyiben ezek a nukleotidok nem megfelelő sorrendben kapcsolódnak – esetleg egy öröklött rendellenesség miatt –, akkor a test sejtjei és szövetei nem megfelelően jönnek létre, ami betegségekhez vezethet.

Jelenleg a genetikai betegségekre vadászó kutatóknak meglehetősen korlátozott ismereteik vannak a DNS megváltozásáról. Mindössze a mutációk 0,1 százalékáról tudják, hogy jóindulatúak vagy betegséget okoznak.

A Google DeepMind munkatársa szerint az új modell ezt az arányt 89 százalékra emelte.

A kutatóknak most még a DNS-t alkotó több milliárd kémiai építőelemben kell keresniük a potenciálisan betegséget okozó régiókat, ám az új technológia ebben is segítséget nyújthat.

Rovatok