Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy a NASA űrszondája átrepül az egyik legerősebb napkitörésen

2023. szeptember 20., szerda 08:43

A NASA napkutató műholdja átkelt egy napkitörésen, ezzel segítve a tudósokat egy évtizedes elmélet bizonyításában – írja a CBS News a NASA közleménye alapján. A megerősített űrszonda nemcsak túlélte az utat, hanem videót is készített a ritka eseményről.

A Parker Solar Probe 2022. szeptember 5-én repült át a koronakidobódáson – közölte a NASA sajtóközleményében. A szondán lévő kamerák által készített felvételeken látszik, ahogy áthalad a robbanáson.

A NASA szerint a szonda túlélte a repülést „a valaha feljegyzett egyik legerősebb koronakidobódáson (CME) keresztül – ez nemcsak egy lenyűgöző mérnöki teljesítmény, de hatalmas áldás a tudományos közösség számára is”.

A koronakidobódás a Nap külső légkörében keletkező plazma kitörése, amely olyan időjárási jelenségeket okozhatnak, amelyek veszélyeztethetik a műholdakat, és megzavarhatják a kommunikációs és navigációs rendszereket – írja a CBS News.

A NASA szerint az erőteljes koronakidobódások akár az elektromos hálózatokat is kiiktathatják bolygónkon.

A tudósok már régóta feltételezték, hogy a koronakidobódások kölcsönhatásba léphetnek a bolygóközi porral, amely aszteroidák, üstökösök és egyéb anyagok részecskéiből áll. Az elméletet először egy 2003-as tanulmányban vetették fel. Guillermo Stenborg, a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium (APL) asztrofizikusa, a Parker Solar Probe által a tudósoknak nyújtott tudományos eredményeket tárgyaló tanulmány vezető szerzője szerint a szonda pontosan ezt mutatta ki. A por mintázatát nehéz távolról megfigyelni, ezért a szonda egyedülálló lehetőséget biztosított a jelenség tanulmányozására.

A koronakidobódások és az űrpor kölcsönhatásának megismerése segíthet a tudósoknak jobban megjósolni, hogy a CME-k milyen sebességgel tudnak eljutni a Napból a Földre, és jobb előrejelzéseket készíteni arra vonatkozóan, hogy mikor érkezhetnek meg. A Parker Solar Probe folytatja küldetését, és a Nap légkörén keresztül halad. A 2018-ban indított szonda minden korábbi űrszondánál közelebb halad a Nap felszínéhez. 

Rovatok