Index Vakbarát Hírportál

Újabb rossz hírek érkeztek a kék fény hatásairól

2023. szeptember 25., hétfő 14:02

A nőstény és hím patkányoknál is korai pubertáshoz vezetett a kék fénynek való túlzott kitettség, a hímeknél ráadásul a szövetek és a spermiumok is gyengültek.

A hágai Európai Gyermekendokrinológiai Társaság 61. találkozóján bemutatott kutatás szerint az okostelefonok vagy táblagépek kék fényének való kitettség korai pubertáshoz vezethet hím patkányoknál. Ez az első tanulmány, ami a kék fény expozíciója és a korai pubertás közötti összefüggést vizsgálja a hím rágcsálók esetében.

Egy korábbi tanulmány már bizonyította, hogy a nőstény patkányok szenvednek a korai pubertástól, ha kékfény-besugárzást kapnak. De hímeknél eddig még nem vizsgálták ezt.

Az új tanulmányban az Ankara Bilkent Városi Kórház és a török Gazi Egyetem kutatói 18, 21 napos hím patkányt vizsgáltak, amiket különböző csoportokba osztva eltérő kékfény-sugárzásnak tettek ki, és azt találták, hogy a pubertás első jelei jóval korábban jelentkeztek a kék fénynek erősen kitett hím patkányoknál. Minél hosszabb ideig sugározták őket, annál korábban kezdődött a pubertás, a spermiumfejlődés visszaszorult, és a hereszövetek is károsodtak.

Először találtunk közvetlen összefüggést a kék fény expozíciója és a korai pubertás között hím patkányoknál

– mondta Dr. Aylin Kılınç Uğurlu, az ankarai bikenti városi kórház kutatója.

Az embereknél a korai pubertás oka általában genetikai eredetű, vagy agyi betegség, daganat, pajzsmirigyprobléma okozza. Az elmúlt években több tanulmány is megjelent arról, hogy a koronavírus-járvány idején megnőtt a korai pubertásban szenvedő lányok és fiúk száma. A hipotézis szerint ennek oka a kék fényt kibocsátó eszközök fokozott használata lehetett.

De a kutatók hangsúlyozták, hogy ez egy patkányvizsgálat, és a közvetlen eredmények nem értelmezhetők emberekre, viszont kísérleti alapot jelenthetnek a növekvő képernyőidő egészségügyi következményeinek vizsgálatához és hozzájárulhatnak a folyamatos diskurzushoz arról, hogy a modern életmód hogyan befolyásolja a fiziológiai fejlődést és a hosszú távú egészséget – az embereknél.

Rovatok