Index Vakbarát Hírportál

Jóval okosabbak a medúzák, mint eddig gondoltuk

2023. szeptember 25., hétfő 16:38

Pedig nincs központosított agyuk, de mégis képesek tanulni és emlékezni. Óriási felfedezés ez az idegtudósok szerint!

A Current Biology folyóirat kutatói rájöttek, hogy a mérgező karibi medúza sokkal bonyolultabb módon képes megtanulni új dolgokat, mint azt eddig sejtették. 

A medúzákat általában egyszerűnek tartják, mivel nincs központosított agyuk

és mindössze 1000 idegsejttel rendelkeznek, vagyis nem túl fejlett idegrendszerűek.

A tudósok hipotézise szerint a medúzák az egyik legkorábbi állatok, amelyeknél idegrendszer alakult ki, és ahogy Anders Garm professzor, a Koppenhágai Egyetem neurobiológusa elmonta:  régen azt feltételezték, a medúza csak a tanulás legegyszerűbb formáiban járatos, például képes hozzászokni egy bizonyos stimulációhoz, de ennél sokkal többre nem képes.

MOST AZONBAN AZT TAPASZTALTÁK A KUTATÓK, HOGY SOKKAL KIFINOMULTABB TANULÁSI KÉPESSÉGGEL RENDELKEZNEK,: aKÁR A HIBÁIKBÓL IS KÉPESEK OKULNI,ÉS ENNEK HATÁSÁRA MÓDOSÍTJÁK VISELKEDÉSÜKET.

A fejlett idegrendszer egyik kulcsfontosságú tulajdonsága az  emlékezés és a tanulás. Az új tanulmány – amelyet a The Sun ismertetett – kimutatta, hogy a medúzák képesek felmérni a távolságot és döntéseket hozni. Kiderült, hogy a kockamedúza, a világ egyik legmérgezőbb állata is képes olyan gyorsan tanulni, mint a fejlettebb idegrendszerű állatok, például az egerek.

Garm professzor hozzátette, az új eredmények igen jelentősek az idegtudomány világában, mivel új megvilágításba helyezik, mire képes egy egyszerű idegrendszer, és nagyon valószínű, hogy az empirikus tanulás az idegrendszer egyik legfontosabb evolúciós előnye lehetett a kezdetektől fogva.

Garm azt is elmondta, a kutatás új lehetőségeket kínál egy olyan idegsejt változásának tanulmányozására, ami részt vesz a fejlett tanulásban, és segít pontosan meghatározni, hogy mely sejtek vesznek részt a tanulásban és a memória kialakításában.

Rovatok