Index Vakbarát Hírportál

A NASA űrhajósa rekordot felállítva tért vissza a Földre

2023. szeptember 27., szerda 15:21

Frank Rubio, a NASA űrhajósa visszatért a rekordot jelentő űrmisszióról. Rubio több mint egy év után először érezte újra a bolygó gravitációjának vonzását.

Frank Rubio és két orosz kollégája, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin űrhajósok helyi idő szerint szerdán délután öt óra után nem sokkal ejtőernyővel landoltak Kazahsztánban az orosz Szojuz MS–23 kapszula fedélzetén – írja a CNN.

Rubio a tervek szerint csak hat hónapot töltött volna a Nemzetközi Űrállomáson, ehelyett azonban összesen 371 napot volt a világűrben, miután az űrállomáshoz dokkolva felfedezték, hogy szivárog a hűtőfolyadék.

Rubio új rekordot állított fel a mikrogravitációban valaha is leghosszabb ideig tartózkodó amerikai űrhajósok között.

Ő lett az első amerikai, aki egy teljes naptári évet töltött Föld körüli pályán.

A rekorddöntő küldetés más figyelemre méltó elsőséget is jelentett Rubio számára. Ez volt ugyanis az első űrutazása, miután 2017-ben beválasztották a NASA űrhajós testületébe, és a küldetés kezdetén ő lett az első salvadori származású űrhajós is, aki Föld körüli pályára utazott.

A CNN-nek nemrégiben adott interjújában az űrhajós azt mondta, hogy ha tudta volna, hogy az űrállomáson való tartózkodása kétszer olyan hosszú lesz, mint azt eredetileg tervezték, akkor valószínűleg visszautasította volna a megbízatást, mielőtt megkezdte volna a kiképzést.

A NASA adatai szerint Rubio és társai összesen 253,3 millió kilométert utaztak, és 5963 Föld körüli pályát tettek meg.

Rubio ezzel megdöntötte az amerikai űrhajósok leghosszabb űrben tartózkodásának eddigi rekordját 355 napot, amelyet Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa állított fel 2022-ben.

A leghosszabb űrben tartózkodás világrekordját a néhai orosz űrhajós, Valerij Poljakov tartja, aki 1994 januárja és 1995 márciusa között 437 napot töltött egyfolytában pályán az orosz Mir űrállomás fedélzetén.

Rubio, Prokopjev és Petelin 2022. szeptember 21-én indult el a Szojuz MS–22 űrhajó fedélzetén, és három órával később biztonságosan megérkeztek az űrállomásra. A Szojuz kapszulát az űrállomás külsejéhez dokkolva hagyták, miközben munkához láttak.

Kevesebb mint három hónappal a legénység küldetése után a Szojuz MS–22-ből hűtőfolyadék kezdett szivárogni. Vizsgálatok megállapították, hogy az űrhajót valószínűleg egy kisebb tárgy találta el a pályán,

így a SZOJUZ MS–22 ŰRHAJÓT ALKALMATLANNAK ÍTÉLTÉK AZ ŰRHAJÓSOK HAZATÉRÉSÉRE, és egy helyettesítő űrhajó, a Szojuz MS–23 indításán kezdtek el dolgozni.

Rubio és társai azonban még nem térhettek haza, mivel tisztviselők úgy döntöttek, hogy inkább meghosszabbítják tartózkodásukat, miközben egy új legénységet is indítottak.

A Szojuz MS–24 űrhajó végül szeptember 15-én Loral O'Hara, valamint Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub űrhajósokat szállította az űrállomásra, megnyitva az utat Rubio szerdai visszatérése előtt.

Rovatok