Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kezdődik a Kutatók Éjszakája

2023. szeptember 27., szerda 18:13

Szeptember 29. és 30. között rendezik a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényt, ahol országszerte csaknem kétszáz helyszínen, mintegy 2500 programmal várják a tudomány iránt érdeklődőket.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

A program legfontosabb célja, hogy a kutatók munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, bár az inspiráló előadások, kísérletek és laborbejárások minden korosztálynak érdekesek és izgalmasak lehetnek. Idén szeptember 29-én és 30-án lehet bepillantást nyerni a különböző tudományterületekbe.

Robotikai bemutatók

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kezdetektől folyamatosan részt vesznek a Kutatók Éjszakája programjaiban. Idén több mint 200 programmal készülnek az intézmény különböző karain – írja az MTI.

Ezek között szerepelnek a fenntarthatóságról, valamint az internet sötét világáról szóló előadások, robotikai és egészségügyi informatikai bemutatók is. Emellett egy hidrogénmeghajtású autót is bemutatnak az érdeklődőknek.

Kémiaverseny

Tornóczky Gabriella, az Egis Gyógyszergyár Zrt. kommunikációs főosztályvezetője elmondta, hogy a társaság támogatásával több, a kémiát népszerűsítő program indult az általános és középiskolákban. A Kutatók Éjszakájához egy kémiaversennyel csatlakoznak idén is, amelynek döntőjére 12 csapatot várnak.

A mesterséges intelligencia etikája

A Műegyetem több mint 70 programmal készül a Kutatók Éjszakájára. Az intézmény mind a nyolc kara és a BME könyvtára és levéltára is érdekes programokkal várja a látogatókat.

Az érdeklődők hallhatnak előadást a mesterséges intelligencia etikájáról, arról, hogy ki felel a Facebookon megjelenő tartalmakért, testközelben ismerkedhetnek meg a kvantumkommunikációval, és betekinthetnek a 3D nyomtatott mikrofluidikai megvalósítások világába is.

Barbie és Buddha

Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 250 programmal, köztük látványos bemutatókkal és izgalmas előadásokkal csatlakozik Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepéhez. 

Lesz gyermekjogi kerekasztal arról, hogy hogyan segíthetünk a gyermekeknek, láthatunk AI-vezérelt robotkart rajzművészként, részt vehetünk esztétikai önismereti műhelyen, de fény derül majd arra is, hogyan kapcsolódik egymáshoz Barbie és Buddha. Megtudhatjuk, milyen tényezők befolyásolják a döntéseinket, de lesz kocsmakvíz, és beszélgethetünk majd a társadalmi traumákról is.

Tizenhét éves hagyomány

Magyarországon először 17 évvel ezelőtt rendezték meg a Kutatók Éjszakáját, azóta hagyománnyá vált, hogy szeptember utolsó hétvégéjén kutatóintézetek, egyetemek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok, hatósági laboratóriumok nyitják meg kapuikat a nagyközönség előtt, hogy betekintést nyújtsanak a különböző tudományterületek titkaiba – idézte fel Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója, az esemény főkoordinátora. Hozzátette, ahogy eddig is,

minden programon ingyenes a részvétel, de vannak olyan események, ahol a helyszűke miatt a szervezők előzetes regisztrációhoz kötik a belépést.

A rendezvény központi honlapja idén is a kutatokejszakaja.hu, amelyen tudományterület, helyszín, idősáv, életkor alapján lehet programokat keresni.

Rovatok