Index Vakbarát Hírportál

A tinédzsereknél növeli a depresszió kockázatát a fogamzásgátló

2023. szeptember 29., péntek 11:29

Egy több mint kétszázezer ember adatait vizsgáló kutatásban megállapították, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletta szedésének első két évében nő a depresszióra való hajlam, amire a tinédzserek mutatkoztak a legfogékonyabbnak.

A nemzetközi kutatást a svéd Uppsalai Egyetem, az ausztrál Melbourne-i Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem tudósai végezték, összesen 264  557 ember adatait vizsgálták meg, amit az Egyesült Királyság Biobankjából hívtak le.  Az Epidemiology and Psychiatric Sciences szaklapban publikált eredményeik szerint összefüggést találtak az úgynevezett kombinált fogamzásgátlók, a progeszteront és az ösztrogént is tartalmazó készítmények szedése és a depresszióra való hajlam között. Ennek kockázata a gyógyszer szedésének első két évében volt a legmagasabb – írja a Science Alert.

A fogamzásgátló tablettát soha nem szedőkhöz képest a védekezési módszert használóknál 80 százalékkal emelkedett a depresszió esélye, főleg a kezdeti időszakban. A 20 év alattiaknál ez a rizikó 95 százalékos volt a kontrollcsoporthoz képest. Az összevetett adatok szerint azonban a harmadik évtől kezdve már minimálisan, csak 5 százalékkal volt magasabb a mentális betegség kialakulásának esélye a tablettát sosem szedők csoportjához képest. 

A vizsgálatot végző szakértők ugyanakkor kiemelték: eredményeik nem azt jelentik, hogy veszélyesek lennének a fogamzásgátlók, csupán arra világítanak rá, hogy a kombinált készítmények mellékhatásai között fel kell tüntetni a depresszió megnövekedett kockázatát. „Az orvosoknak pedig a gyógyszer felírása előtt a családi és kórelőzmény ismeretében ezt a rizikót is figyelembe kell venni” – mondta Therese Johansson uppsalai gyógyszerkutató Terri D'Arrigónak, a Psychiatric News munkatársának.

Rovatok