Index Vakbarát Hírportál

Az idei év lehet a legmelegebb a mérések kezdete óta

2023. október 5., csütörtök 15:40

A forró nyár és a rekordhőmérsékletű szeptember megtette a hatását, jó esély van arra, hogy 2023 lesz a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta – olvasható az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának (C3S) csütörtökön közzétett jelentésében.

A dokumentumban a szakértők leszögezik: a globálisan rekordhőmérsékletű nyarat szintén rekordmeleg szeptember követte.

A szeptemberi hőmérséklet 0,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a mérések kezdete óta nyilvántartott legmelegebb szeptember, és közel 1 teljes Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1991 és 2020 közötti átlagos szeptemberi hőmérséklet.

A rekordmeleg nyárról és szeptemberről Samantha Burgess, a Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának igazgatóhelyettese számolt be. Közleménye szerint 

a globális átlaghőmérséklet 2023-ban 1,4 Celsius-fokkal lesz magasabb az iparosodás előtt mért számokhoz képest.

A jelentésben szereplő adat már csak 0,1 Celsius-fokkal marad el a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött céltól, amely 1,5 Celsius-fokra korlátozná a globális felmelegedés mértékét az évszázad végéig az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklethez viszonyítva.

Az idei szeptemberben viszont az 1850 és 1900 közötti, iparosodás előtti időszakhoz képest már 1,75 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet.

Burgess közleményében kiemelte:

sürgős intézkedésekre van szükség a felmelegedés megállításához.

A jelentés a műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások által szolgáltatott több milliárd mérési adat számítógépes elemzései alapján készült. A C3S egyike az Európai Unió Kopernikusz Földmegfigyelési Programja által nyújtott hat tematikus információs szolgáltatásnak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok