Index Vakbarát Hírportál

Tudósok szerint egy hatodik ízt is képesek vagyunk felismerni

2023. október 10., kedd 18:28

Bizonyára ön is találkozott már az emberi nyelv által érzékelhető öt alapíz közül legalább néggyel: az édessel, a sóssal, a savanyúval és a keserűvel. Néhány évvel ezelőtt hozzájuk csatlakozott az umami, amely legfőképpen egy Keleten ismert íz – most pedig úgy néz ki, tudósok egy hatodik (és vélhetően utolsó) alapízt is felfedeztek, ami az ammónium-kloridé.

Egy a Nature Communicationsben megjelent új tanulmány azt állítja, hogy az emberi nyelv a korábban ismert öt alapíz mellett egy hatodik felismerésére is képes, ami teljesen elkülönül a többitől. Ez az ammónium-klorid, amely elsőre meglehetősen ijesztően hangozhat, a valóságban azonban sokkal több területen van jelen az életünkben, mint azt elsőre hinné.

A vegyület neve már az ókori perzsa és arab nyelvben is megjelenik nushadir néven, míg Kínában náoshā, Indiában pedig nao sadar néven volt ismert. A rómaiak az ókori Líbiában Jupiter Amun temploma mellől gyűjtötték az ammónium-kloridot, ezért sal ammoniacusnak, vagyis Amun sójának nevezték a templom közelsége miatt.

A természetben elsősorban vulkanikus területek közelében található, főként gázkitörések mellett – a kitörő gázból csapódik ki, de nem túl hosszú életű, mert vízzel érintkezve azonnal feloldódik.

Élelmiszerekben is előfordul

Ijesztő neve ellenére az ammónium-klorid bizony élelmiszerekben is előfordul. A leggyakrabban savanyúságot szabályozó anyagként találhatjuk meg, E510 jelöléssel, de élesztőt tartalmazó pékárukban, tésztákban is előfordulhat.

Íze rendkívül intenzív, így csak kis mennyiségben alkalmazzák – nagy mennyiségben pedig akár még mérgező is lehet a fogyasztása.

A vegyületet a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban köhögés elleni gyógyszerekben fedezhetjük fel, leginkább azonban a skandináv országokban terjedt el a használata – itt az ammónium-kloridot egy speciális helyi édesség gyártására használják, míg Finnországban alkoholos és alkoholmentes italok alapanyaga lehet.

De hogyan érzékeljük?

A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a nyelv reagál az ammónium-kloridra, a USC Dornsife új kutatásában azonban most sikerült pontosan meghatározni a nyelv azon receptorait, amelyek erre reagálnak. Mindez egy OTOP1 nevű fehérjének köszönhető, amely a sejtmembránokban található, és csatornát képez a sejtbe beáramló hidrogénionok számára. Érdekesség, hogy ez ugyanaz a receptor, mely a savasságot, vagyis a savanyú ízt is érzékeli.

Hipotézisük megerősítése érdekében a kutatócsoport laboratóriumban tenyésztett emberi sejteket hozott létre, amelyek OTOP1-fehérjéket tartalmaztak, majd savnak és ammónium-kloridnak tették ki őket. A kísérlet bebizonyította, hogy az ammónium-klorid ugyanolyan hatékonyan aktiválta az OTOP1-receptorokat, mint a sav.

A tanulmányból továbbá az is kiderül, hogy az ammónium-klorid önmagában egy averzív, azaz kellemetlen íz, az emberi nyelv pedig azért lehet képes különálló érzékelésére, hogy segítsen elkerülni a káros anyagokat – ahogyan azt ugyanis korábban is írtuk, az ammónium-klorid nagy mennyiségben mérgező lehet az emberi és állati szervezetek számára.

Hivatalosan továbbra is csak öt alapíz van

Egy új alapíz hivatalossá tétele azonban nem könnyű mutatvány, legutóbb az umami került fel a listára, amit 1908-ban Kikunae Ikeda japán kémikus azonosított elsőként – a nyugati tudományos közösség azonban csak évtizedekkel később fogadta el önálló ízként.

Az umami olyan, elsősorban a keleti konyhára jellemző ízt jelöl, amely olyan ételekben található meg, mint a szójaszósz, a tengeri moszat, a szardella, a miso, a halszósz, a Worcester-szósz és a Marmite. A szó japán eredetű, jelentése pedig kellemes, pikáns, azonban sem a magyar, sem az angol nyelvben nincs pontos megfelelője, így csak körülírni lehet.

Rovatok