Index Vakbarát Hírportál

Fontos tudományos tagságot kapott Krausz Ferenc

2023. október 13., péntek 20:28

Kutatási Kiválósági Tanácsot hozott létre a kormány a kutatói életpálya vonzerejének növelése érdekében. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter felkérésére a testület tagja lett a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor is – idézi a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményét az MTI Országos Sajtószolgálata (OS).

Az új, tizenkét tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanács 2023 májusában alakult meg, és a kormány stratégiai tanácsadó testületeként szolgál a tudománypolitika és az innováció területén.

Ezt követően júliusban megalakult a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) új, immár kilenc tagú Irányító Testülete is, amelynek elsődleges feladata a kutatóintézet-hálózat megemelése és nemzetközi erőtérbe helyezése – áll a közleményben.

A kutatási források hatékony elosztása érdekében újonnan létrejött Kutatási Kiválósági Tanács a magyar tudománypolitika irányítási rendszerét teljesíti ki, és feladata lesz a kiválósági alapú kutatási támogatások rendszerének kialakítása is.

Az új tanács tagjai között lesz az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért Nobel-díjat kiérdemlő Krausz Ferenc is.

A HUN-REN Irányító Testületét és a Kutatási Kiválósági Tanács tagjait is Csák János miniszter Freund Tamás MTA-elnökkel egyeztetve kérte fel és nevezte ki. A héttagú testület tagja lesz

A Kutatási Kiválósági Tanács lesz az első számú letéteményese a Krausz Ferenc professzor által is javasolt egységes, kiválóságon alapuló kutatói életpályamodell kialakításának.

„A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 25, Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön, és a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére” – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Rovatok