Index Vakbarát Hírportál

A beszédből kiderülhet, hogy valaki cukorbeteg-e

2023. október 21., szombat 11:12

A Mayo Clinic Proceedings című folyóiratban közölt friss tanulmány szerint néhány könnyen hozzáférhető adatot és legfeljebb 10 másodpercnyi beszédet felhasználó program nyolcból hét alkalommal képes volt megállapítani, hogy valaki cukorbeteg-e. Jó hír, hogy hamarosan okostelefonokon is elérhetővé válik alkalmazásként a program, ami olcsó és elérhető lehetőséget biztosít az egészségügyi intézményekhez korlátozottan hozzáférő emberek számára.

A Klick Labs kutatócsoportja 267 olyan embert vizsgált meg, akik között voltak nem cukorbetegek (79 nő és 113 férfi) és 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak (18 nő és 57 férfi). Azt a feladatot adták a kísérleti személyeknek, hogy két héten keresztül naponta hatszor rögzítsenek egy rövid mondatot a telefonjukon, ezt pedig később megvizsgálták – írja az IFL Science.

A kutatócsoport akusztikai különbségeket keresett. A hanglenyomatokban azonosított jellemzők jelenlétét vagy hiányát, valamint a résztvevők korát, nemét, magasságát és súlyát kombinálva egy mesterségesintelligencia- (AI) modell megjósolta, hogy a kísérletben résztvevők cukorbetegek-e.

A program a férfiak esetében 86 százalékos, a nők esetében pedig 89 százalékos pontosságúnak bizonyult.

A kutatók kifejtették, hogy a hangszintézis egy összetett folyamat, amely a légzőrendszer, az idegrendszer és a gége együttes hatásaira támaszkodik, és bármi, ami hatással van ezekre a rendszerekre, befolyásolhatja a hangot. A legtöbb ember nem képes azonosítani ezeket a változásokat, de a számítógépek finomabb elemzéseket is el tudnak végezni.

A legerősebb előrejelző a hangmagasság és a hangmagasság változása volt.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a perifériás idegeket és az izomrostokat, ami hangképzési zavarokat okozhat. Még az átmeneti vércukorszint-emelkedésekről is, amelyeket a cukorbetegség súlyosbíthat, felvetették, hogy befolyásolhatják a hangszalagok rugalmasságát, bár ezt még nem sikerült bizonyítani.

Közvetettebb módon a szorongás és a depresszió is megváltoztathatja az emberek hangját, és a cukorbetegség mindkettőhöz hozzájárulhat.

Kutatásunk rávilágít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő egyének közötti jelentős hangi eltérésekre, és átalakíthatja az orvosi közösség diabéteszszűrésének módját

– mondta Jaycee Kaufman, a tanulmány egyik szerzője.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint a cukorbeteg felnőttek közel fele nincs tisztában a cukorbetegségével. A 2-es típusú cukorbetegség azonosítására többféle tesztet is alkalmaznak, de mindegyikhez vérvételre van szükség, valamint egészségügyi szolgáltatók felkeresésére és laboratóriumi vizsgálatokra, amire nem mindenkinek van lehetősége.

A Klick Labs meg kívánja ismételni a vizsgálatot nagyobb mintával, és munkát más betegségekre is szeretnék kiterjeszteni, beleértve a prediabéteszt és a magas vérnyomást. 

Rovatok