Index Vakbarát Hírportál

A kutatások szerint elkerülhetetlen a gyors jégolvadás az Antarktisz nyugati részén

2023. október 24., kedd 07:23

Egy új kutatás szerint bármennyire is csökkentik a szén-dioxid kibocsátását, a tengerszint emelkedni fog, ami veszélybe sodorja a tengerparti városokat.

Kutatások szerint az évszázad hátralévő részében elkerülhetetlen a jég gyorsuló olvadása a Nyugat-Antarktiszon függetlenül attól, hogy mennyire csökkentjük a szén-dioxid kibocsátását.

A tudósok szerint a tengerszint emelkedésének következményei szörnyűek lesznek, és néhány part menti város víz alá fog kerülni – írja a The Guardian.

Az elemzés szerint az Amundsen-tengerben úszó jégtáblák olvadásának üteme ebben az évszázadban háromszor gyorsabb lesz, mint az előző évszázadban, még akkor is, ha a világ teljesíti a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb célkitűzését, vagyis a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását az iparosodás előtti szinthez képest.

Sok millió ember él olyan tengerparti városokban, amelyek ki vannak téve a tengerszint emelkedésének, New Yorktól Mumbain át Sanghajig, és a világ népességének több mint egyharmada a parttól 100 kilométeren belül él.

A tudósok szerint a tengerszint jövőbeli emelkedésével kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy mi fog történni az Antarktiszon, ami nagyon megnehezíti az emelkedéshez való alkalmazkodás tervezését. 

A kutatók szerint a jégolvadással kapcsolatos új eredményeknek a tengerszint emelkedésére vonatkozó konkrét becslésekbe történő átültetése sürgősen szükséges.

Tanulmányunk nem túl jó hír: lehet, hogy elvesztettük a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadásának uralmát a 21. század folyamán. Ez az éghajlatváltozás egyik olyan hatása, amelyhez valószínűleg csak alkalmazkodni tudunk, és ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy néhány part menti közösségnek vagy védelmet kell építenie, vagy el kell hagyniuk a területet

– mondta Kaitlin Naughten, a British Antarctic Survey munkatársa, aki a kutatást vezette.

A tetteink valószínűleg a 22. században és azon túl is hatással lesznek az antarktiszi jég olvadására

– tette hozzá Naughten.

A Nature Climate Change című folyóiratban közzétett kutatás az Amundsen-tenger nagy felbontású számítógépes modelljét használta fel, hogy a régió felmelegedésének eddigi legátfogóbb értékelését adja.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 21. században a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének csökkentésére vonatkozó minden valószínű forgatókönyv szerint elkerülhetetlen az olvadás fokozódása.

Fontos tényező, hogy az éghajlat természetes változékonysága jelentős a Nyugat-Antarktiszon, és ezek az olvadásbeli eltérések elnyomják a jég olvadásában a gyors, a közepes és a lassú kibocsátáscsökkentési forgatókönyvek közötti kis különbségeket.

Már most is menekültválság van a világban, és a tengerszint emelkedése csak súlyosbítani fogja ezt a helyzetet. Hogyan fogjuk kezelni több millió ember, vagy esetleg több mint egymilliárd ember kitelepítését?

– tett fel a kérdést Naughten.

Alberto Naveira Garabato professzor, a Southamptoni Egyetem munkatársa elmondta, hogy a keleti antarktiszi jégtakarót még megmenthetjük, ha tanulunk a múltbeli tétlenségünkből, és már most elkezdjük csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Rovatok