Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt 20 év legnagyobb áttörése történt a méhnyakrák kezelésében

2023. október 24., kedd 06:04

A tudósok szerint az elmúlt 20 év legnagyobb áttörését tudták elérni a méhnyakrák kezelésében azzal, hogy a szokásos sugárterápiás kezelést megelőzve meglévő, olcsó gyógyszereket is alkalmaztak.

Az ESMO orvosi konferencián nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint egy új méhnyakrák elleni kezelési módszer 35 százalékkal csökkenti a nők halálának vagy a rák kiújulásának kockázatát – írja a BBC.

A munkát finanszírozó Cancer Research UK figyelemre méltónak nevezte az eredményeket, valamint remélik, hogy a klinikák hamarosan ugyanezt a módszert fogják alkalmazni a betegek kezelésében.

A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Magyarországon a statisztikák szerint évente 1500 új beteget diagnosztizálnak, az esetek többségében 30 és 40 éves kor között.

A sugárterápiás kezelések hatására ugyan javulás érhető el, ám a rák az esetek egyharmadában visszatér, ami azt jelenti, hogy nagy szükség van új megközelítésekre.

Iain Foulkes, a Cancer Research UK munkatársa elmondta, hogy a rák kezelésében az időzítés a legfontosabb.

Egyre több a bizonyíték, hogy számos más rákos megbetegedés esetében is hasznosak a további kemoterápiás kezelések, például a műtét és a sugárterápia előtt. Nemcsak a rák kiújulásának esélyét csökkenthetik, hanem gyorsan alkalmazhatóak is a világszerte már rendelkezésre álló gyógyszerek segítségével

– mondta Foulkes.

A vizsgálatban 250 méhnyakrákos nő részesült az új kezelésben, vagyis egy hathetes intenzív carboplatin- és paclitaxel kemoterápiás kúrában, amelyet a szokásos sugárkezelés, valamint a hetente alkalmazott ciszplatin és brachyterápia, az úgynevezett kemoradiáció követett. A kontrollcsoport (250 másik nő) csak a szokásos kemoradiációt (CRT) kapta.

Öt évvel később az új kezelésben részesülők 80 százaléka volt életben és 73 százalékuknál a rák nem tért vissza és nem terjedt tovább. Ehhez képest a szokásos kezelést kapó csoportban a nők 72 százaléka élt és 64 százalékuknál nem tér vissza a rák, illetve nem terjedt tovább.

Vizsgálatunk azt mutatja, hogy ez a rövid, közvetlenül a szokásos CRT előtt alkalmazott kiegészítő kemoterápia 35 százalékkal csökkentheti a rák kiújulásának és a halálnak a kockázatát. Ez a betegség kimenetelének legnagyobb javulása az elmúlt több mint 20 évben

– mondta Mary McCormack, a vizsgálat vezetője.

Mivel a két kemoterápiás gyógyszer olcsó és hozzáférhető, a szakértők szerint viszonylag gyorsan az új standard ellátás részévé válhat.

Ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy nem minden méhnyakrákos nőnél járhat ugyanolyan jótékony eredménnyel a kezelés. Nem világos, hogy a terápia mennyire működne az előrehaladottabb betegségben szenvedő nők esetében, valamint a gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásokat is okozhatnak, beleértve a rosszullétet vagy hányingert és a hajhullást.

Rovatok