Index Vakbarát Hírportál

Kihirdették az év madárbarát települését

2023. október 26., csütörtök 12:02

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először az Év madárbarát települése pályázatot, ami 34 település részvételével szeptember végén lezárult. A nyertes a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, amely évek óta jeleskedik a zöldtörekvésekben.

Ahogy a kiíró Egyesület képviselői elmondták, szinte az összes pályázó érdemelne elismerést az eddigi és tervben lévő madárvédelmi intézkedéseik miatt, azonban Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kimagaslóan teljesít évek óta ezen a téren, így a 2023-as Év madárbarát települése címet ők nyerték el.

A pályázaton olyan önkormányzatok indulhattak, melyek már tettek lépéseket az ember és a természet összhangjának megteremtéséért madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) és egyéb természetbarát módszerek alkalmazásával. A III. kerületi Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat rengeteg környezetvédelmi lépése között szerepel, hogy támogatja ökopedagógiai intézményeit (Pais Dezső Általános Iskola Örökös Ökoiskola, 16 Madárbarát Óvoda, 17 Zöld Óvoda, 8 Örökös Zöld Óvoda), önkormányzati fenntartású az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában található magkönyvtár, de fontos megemlíteni a fecskevédelmi programot is, ami ingyenes a lakosok számára – műfecskefészek kihelyezését segíti szakmai előadással egybekötve.

Szintén dicséretes, hogy sün- és madárvédelmi program keretében 550 db madáretető és 200 db madárodú került kiosztásra az érdeklődők részére. Az egyik kerületi kiserdőben sün hotelt található (az összegyűjtött avarból minden ősszel telelőhelyeket építenek, a talált sünöket ide szállítják, ahol tábla figyelmeztet arra, hogy ott sün pihen). Ezen a helyszínen került kihelyezésre 4 madárodú és etető, az egyiket napelemes kamera figyeli.

Békásmegyeren 2018. óta zajlik a Közösségi Fatelepítési program, mely keretében több ezer fa került elültetésre a kerület számos pontján. Az Önkormányzat támogatja és együttműködik a 10 millió fa Alapítvánnyal, és a lakossági komposztálást is fontosnak tartja, a közösségeknek eszközöket és komposztkeretet biztosít. A kerületben háztartási esővízgyűjtő tartályokra is lehet pályázni, de van ivartalanítási akció is a kóbor macskák számának csökkentése érdekében, ahogy méhlegelő, TeSzedd mozgalom. Ráadásul elnyerték a „CoFarm4Cities” pályázatot, és folyamatban van az illegális hulladéklerakodók felszámolása.

24 nevelési intézmény kapott beltéri szelektív hulladékgyűjtő szigetet az önkormányzat jóvoltából. De az sem utolsó, hogy rendelkeznek fenntarthatósági és klímastratégiával, hatályos környezetvédelmi programmal, ahogy környezetvédelmi alappal is.

Rovatok