Index Vakbarát Hírportál

Jól szerepelt a teszteken a kombinált Covid-influenza elleni oltás

2023. október 28., szombat 10:04

Az eddigi eredmények alapján hatékonynak mutatkozik a Pfizer kombinált, koronavírusok és influenza ellen is hatékony védőoltása, a többi gyógyszergyár is dolgozik a széles spektrumú oltóanyagok kifejlesztésén.

A Pfizer és német partnere, a Biontech kombinált Covid–19 és influenzavírus elleni oltóanyaga mind a korai, mind a késői tesztelési fázisban hatékonynak mutatkozott, az utolsó klinikai vizsgálatok után, akár már jövő év elejétől piacra dobnák a kombinált vakcinát – írja a CNBC.

A Moderna és a Novavax is olyan több kórokozó ellen hatékony oltás kifejlesztésén dolgozik, amelyek az év azonos időszakában terjednek és nagyjából egy időben okoznak tömeges megbetegedéseket, mint a felső légúti vírusok. A gyártók a lakosság gyorsabb immunizálását remélik a kombinált vakcinákkal. Annál is inkább, mivel az Egyesült Államokban tavaly nemcsak a koronavírus, de az influenza elleni oltási hajlandóság is mélypontra került – jegyzi meg a lap. 

A legújabb kombinált vakcinát a 18–64 év közöttiek körében végzett kísérlet során egy engedélyezett influenza elleni vakcinával és a Pfizer bivalens Covid-oltásával is összehasonlították, amely a BA.4 és BA.5 omikron-variánsokat célozza meg és a vírus eredeti törzset. Az új készítmény erőteljes immunválaszt váltott ki az influenza elleni A és B törzse, valamint a koronavírus-variánsokkal szemben is. Eközben dolgoznak egy másik kombinált oltóanyagon is, ami az RSV és a koronavírus ellen is hatékony. 

Rovatok