Index Vakbarát Hírportál

Vadonatúj fejlesztés segíti a Parkinson-kórban szenvedők járását

2023. november 7., kedd 16:35

Egy új, svájci fejlesztésnek köszönhetően a Parkinson-kórban szenvedő betegek járása lényegesen könnyebbé válhat. Az implantátum stimulálja a gerincvelő és a lábizmok idegsejtjeit.

A Nature Medicine-ben publikált tanulmány szerint egy új, kísérleti jellegű implantátum olyan elektromos stimulációt ad a gerincvelőnek, ami nagy mértékben javíthatja a Pakinson-kórban szenvedők mozgását.

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói fejlesztették ki a technológiát, ami segítheti a betegséggel járó kontrollálatlan mozgásokat és koordinációs nehézségeket, legalábbis egy férfi, Marc Gauthier kísérleti páciens esete ezt mutatta. Gauthier korábban hagyományos Parkinson-kezelésben részesült, beleértve a mélyagyi stimulációt (DBS), amelynek során neuroprotézist ültetnek be az agyba. A DBS segített csökkenteni egyes tüneteit, például a merevséget, de a járást, a mozgás koordinációt nem tudta javítani.

A kezelés két évig éreztetheti jótékony hatását. Ahogy Jocelyne Bloch, az EPFL idegsebésze és a tanulmány vezető szerzője elmondta, jelenleg nincsenek terápiák a Parkinson-kór későbbi szakaszában fellépő súlyos mozgási problémák kezelésére, ezért is óriási dolog az új fejlesztés.

A gerincvelő-stimuláció lényege egy neuroprotézis eszköz sebészeti beültetése, ami elektromos impulzusokat szállít a gerincvelő bizonyos területeire, hogy aktiválja a diszfunkcionális idegi áramköröket. Korábbi gerincvelő stimuláló módszerekkel kísérleteztek már, de az eredmények nem bizonyultak tartósnak és az implantátumot akkor jellemzően a gerinc felső és középső területére helyezték, hogy modulálják az agyba irányuló szenzoros információkat. Most a hát alsó részébe, a gerincvelő fölé ültették be, ahol a stimuláció aktiválta a gerincvelő és a lábizmok között futó idegsejtek hálózatát. Először a gerincvelő-sérülésből eredő bénult embereknél alkalmazták sikerrel.

A DBS-rendszerek képesek rögzíteni az agyi aktivitást, ezért a kutatók jelenleg is olyan stratégián dolgoznak, amellyel ezeket a felvételeket felhasználhatják a lebénult járás elektromos jeleinek megértésére. Az adatok egyfajta visszacsatolási módban használhatók, így a gerincvelő akkor stimulálódik, amikor a lábaknak a legnagyobb szüksége van rá.

Rovatok