Index Vakbarát Hírportál

Szenzáció lett az év állata Ausztriában: a mezei hörcsög

2023. november 7., kedd 17:04

A veszélyeztetett cukiság sokszor rémisztő külsejével és meglepő támadási technikájával hozza a frászt a környezetére. De csak akkor, ha fenyegetve érzi életét.

Az osztrák természetvédelmi szövetség kedden tette közzé, hogy az év állata a mezei hörcsög lett. A 2024-es évre vonatkozó cím elnyerésére az alpesi kőszáli kecske és az európai vidra is pályázott, de a mezei hörcsög kenterbe vert mindenkit. A kérdést a természetvédelmi szövetség honlapján indított közönségszavazással döntötték el.

A mezei hörcsögök - a párzási időszakot leszámítva - egyedül élnek, alkonyatkor és éjjel aktívak. Hat hónapig téli álmot alszanak. Kevés közös vonásuk van a kisebb termetű, háziállatként közkedvelt aranyhörcsögökkel. A mezei hörcsögök testhossza 20-27 centiméter, és 200-500 grammot is nyomhatnak. A zömök testű rágcsáló előfordulási területe elsősorban Közép-Ázsiától Kelet- és Közép-Európáig húzódik.

A mezei hörcsög ránézésre cuki kis állatnak tűnik, de ha veszélyben érzi magát, hátsó lábaira áll, felfújja pofazacskóit, hogy nagyobbnak tűnjön és vicsorog, fúj, morog, hogy félelmetesnek látszódjon. Időnként még támadásra is adja a fejét, és ez olyan váratlan fordulat a vele szemben állónak, hogy a meglepetés ereje sokszor életmentő taktikának bizonyul.

A természetvédelmi szövetség közleménye szerint a mezei hörcsög az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj Ausztriában a mezőgazdasági tevékenység miatt. A nagy hatékonyságú aratási technikák miatt táplálékhiány fenyegeti, az öntözés miatt föld alatti járataik kerülnek víz alá, az építkezések miatt csökken élőhelyük, a gazdák pedig kártevőként üldözik - olvashatjuk az MTI-n.

Rovatok