Index Vakbarát Hírportál

A fogamzásgátló tabletták befolyásolják az agy félelemszabályozását

2023. november 9., csütörtök 07:47

Kutatók megállapították, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákban található szintetikus hormonok ronthatják a félelemszabályozási folyamatokat a nők agyában. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni a félelemmel kapcsolatos mechanizmusokat, amelyek aránytalanul nagy mértékben érintik a nőket.

Jelenleg úgy tudjuk, hogy a menstruációs ciklus alatti hormonális változások befolyásolják azokat az agyi területeket, melyek a félelemmel kapcsolatosak.

Kanadai kutatók ezért a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátlók (COC) használatának hatásait vizsgálták, hogy többet tudjanak meg a szervezetünk által természetes úton termelt nemi hormonok és e hormonok szintetikus változatai közötti kapcsolatról – írja a ScienceAlert.

A tanulmányuk megállapította, hogy a ventromediális prefrontális kéreg (vmPFC) vékonyabb a jelenleg COC-t használó nőknél, mint a férfiaknál, ugyanakkor ez a hatás reverzibilisnek tűnt, tehát a fogamzásgátlót abbahagyó nőknél a fiziológiai változás nem tűnt tartósnak.

A prefrontális kéregnek ez a része vélhetően az érzelemszabályozást támogatja, például a félelemjelzések csökkentését egy biztonságos helyzetben

– magyarázza Alexandra Brouillard, a montreali Québec Egyetem fiziológusa. Elmondta, hogy

az eredményeik szerint a COC-k károsíthatják az érzelemszabályozást a nőknél.

Brouillard és munkatársai 23 és 35 év közötti egészséges felnőtteket vizsgáltak. A kísérleti személyek között 139 nő volt, köztük 62 olyan, akik jelenleg COC-t használnak, 37 olyan, akik korábban használtak COC-t, és 40 olyan, akik soha nem használtak hormonális fogamzásgátlót. A teljes mintában 41 férfi is szerepelt.

Mivel a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongásos és stresszzavarokban, mint a férfiak, a kutatók összehasonlították ezeket a csoportokat, hogy kiderítsék, a COC-használat összefügg-e az agy rövid vagy hosszú távú változásaival, és hogy vannak-e különbségek a nemek között.

Strukturális sebezhetőség

A kutatók megmérték a természetes és szintetikus nemi hormonok szintjét a résztvevők nyálában, és MRI-vel is megvizsgálták az agyukat, különös tekintettel a félelem feldolgozásában részt vevő régiókra. 

Azt találták, hogy mind a természetes, mind a szintetikus nemi hormonok szintje összefüggött a vmPFC méretének és vastagságának változásával. Azonban csak azoknál a nőknél volt vékonyabb a vmPFC, akik jelenleg is fogamzásgátlót használnak.

A kutatók azt is megállapították, hogy a félelmet elősegítő agyi régió struktúrája is eltérő a férfiak és a nők között. Ez a COC-használattól függetlenül észrevehető volt, hangsúlyozva, hogy a természetes úton termelődő nemi hormonok befolyásolhatják az agy szerkezetét.

Ezek az eredmények strukturális sebezhetőséget jelenthetnek a pszichopatológiákkal szemben, amelyek elsősorban a nőket érintik

– írták a kutatók.

Fontos megemlíteni, hogy csak azért, mert egy agyi régió mérete megváltozik, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek negatív hatásai vannak. Az agyszerkezetre vonatkozó megállapítások alapján nem vonhatunk le határozott következtetéseket az egyén érzelmeire vagy viselkedésére vonatkozóan.

Munkánk célja nem a COC-k használata ellen irányul, de fontos tudatosítani, hogy a tabletta hatással lehet az agyra

– mondta Brouillard.

Rovatok