Index Vakbarát Hírportál

Jövőre szuperaktív lesz a Nap, de kell-e ettől félni?

2023. november 14., kedd 11:58

Veszélyben lehet a GPS, az áramszolgáltatás és a műholdak.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) legfrissebb becslései szerint a Nap jövőre január és október között nagyon aktív ciklusba lép. Ez azt jelenti, hogy napfoltokban és a napaktivitás más jelenségeiben gazdag időszak következhet.

Most úgy tűnik, ez az aktivitási csúcs hosszabb és intenzívebb lesz, mint azt a szakértők korábban jósolták.

A Nap aktivitását a legjobban a napfoltok megjelenésén lehet lemérni. Ezek ciklusa 11 éves, a mágneses polaritás pedig 22 éves periódusokban jelentkezik. A NOAA mérései szerint az ominózus 2024-es periódus minden hónapjában 137–173 napfolt jelenik majd meg az égitest korongján.

Az utolsó aktív periódus egyébként 2014 elején volt körülbelül havi 119 napfolttal, de az új sokkal intenzívebb lesz, viszont még mindig a maximum, 179–200 alatt marad.

De miért is olyan fontos foglalkozni a napkitörésekkel?

Mert átmenetileg megváltoztathatják a felső légkör állapotát, megzavarhatják a GPS jelátvitelét is.

A kilökődő töltött részecskék erősen hatnak a földi technológiákra, mivel a napviharok vagy geomágneses viharok indukált áramot hozhatnak létre, vagyis a mágneses mező változása elektromos mezőt hoz létre indukált feszültséggel és indukált árammal. Egy ilyen intenzív napciklus (több mint 200 napfolt jelent meg havonta) hatása 1989-ben áramszünetet is okozott Kanadában. De tavaly is történt egy kis incidens, mikor negyven Starlink műholdat semmisített meg egy geomágneses vihar. A Nap akkor körülbelül feleolyan aktív volt, mint ami jövőre várható. 

Rovatok