Index Vakbarát Hírportál

A Brexitre szavazók butábbak lehettek az ellenszavazóknál – derült ki egy kutatásból

2023. november 26., vasárnap 17:12

Egy új tanulmány szerint azok, akik a 2016-os népszavazáson a Brexitre szavaztak, csökkent kognitív képességekkel rendelkeznek. A tudósok 3183 brit pár adatait elemezték.

2020 februárjában hivatalossá vált, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ma, csaknem négy évvel később a kilépésre szavazók mindössze egyötöde gondolja úgy, hogy jól jártak a távozással, noha a David Cameron miniszterelnök által 2016-ban kezdeményezett népszavazáson a lakosság több mint 50 százaléka támogatta a kiugrást.

A PLOS One folyóiratban megjelent új tanulmányban Chris Dawson és Paul Baker kutatók azt vizsgálták, milyen gondolkozási képességekkel rendelkeztek a kilépésre szavazók.

A több mint háromezer brit párt vizsgáló statisztikából az derült ki, a gyengébb kognitív képességekkel rendelkezők könnyebben bedőlnek az ígéreteknek és álhíreknek.

A kognitív képességek fontosak az információk feldolgozásában és a döntéshozatalban, ezért is volt érdekes a szavazók ezzel kapcsolatos vizsgálata.

A Brexit-szavazással összefüggésben a kutatók az egy háztartáson belül élő párok adatait analizálták, és arra jutottak, hogy az erősebb kognitív képességekkel rendelkező szavazók nagyobb eséllyel szavaztak a bennmaradásra. Sőt, a kutatás szerint még akkor is nagyobb volt a Brexit ellen való szavazás esélye, ha a partnerük erősebb kognitív képességekkel rendelkezett – mivel ha nincsenek egy véleményen, akkor az erősebb kognitív képességekkel rendelkező partner befolyásolni tudja a másikat.

A gyengébb gondolkozási képességekkel rendelkezők könnyebben engednek érzelmeiknek, és fogékonyabbak a dezinformációkra. A kutatók arra jutottak, hogy

a legjobb kognitív képességekkel rendelkező szavazók háromnegyede szavazott a bennmaradásra.

Ez a korreláció a jövedelemtől, iskolai végzettségtől, életkortól függetlenül fennállt. Még azoknál a pároknál is, ahol eltérően szavaztak, a maradásra szavazó partner nagyobb valószínűséggel teljesített jobban a kognitív teszteken, mint a kilépésre szavazó partner.

Bár az intelligencia szintje közel sem az egyetlen tényező, ami befolyásolta a döntést, mégis a szavazók jellemző profileleme volt a kutatás szerint.

Rovatok