Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás legnagyobb áldozatai hozhatják el a szükséges változást

2023. november 28., kedd 07:30

A klímaváltozás az egyik legkomolyabb probléma napjainkban. Egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, brutálisabbak a viharok és a hőmérséklet is emelkedik, és ezeknek következményeitől az egész világ lakossága szenved. Na, de kit visel meg leginkább mindez?

A lakóhelyünk, a nemzetiségünk, de még a nemünk és az iskolázottságunk és befolyásolhatja, mennyire visel meg bennünket a klímaváltozás és annak következményei. Íme annak okai, hogy miért a nők a legnagyobb – emberi – elszenvedői az éghajlatváltozásnak.

Legelsőként említendő, talán a legmeglepőbb ok, mégpedig az erőszak. Kimutatások szerint ugyanis – például Kenyában – 60 százalékkal nagyobb annak valószínűsége, hogy egy családon belül fizikailag bántalmazzák a nőket, akik extrém időjárásban élik mindennapjaikat – írja a CNN.

Indiában is vizsgálható volt, hogy miután 1 Celsius-fokkal melegebb lett az ország átlaghőmérséklete, a nőket ért fizikai erőszakok száma is növekedésnek indult.

Azok a nők is nagy veszélynek vannak kitéve, akik kénytelenek elhagyni otthonukat az extrém időjárás miatt, hiszen kiszolgáltatottságuk miatt még könnyebben belefuthatnak bántalmazó közegekbe.

A következő ok, a nőgyógyászati egészség kérdésében rejlik. Orvosilag bizonyított ugyanis, hogy befolyásolja egy várandós nő testhőmérséklet-szabályozó képességét, ha extrém meleg van. 

Továbbá növeli annak kockázatát is, hogy koraszülött vagy esetlegesen halva született gyermekeket hozzanak világra. Utóbbit a légszennyezettség is erősen befolyásolja, leginkább az üzemanyagokból származó szennyeződés.

Egy 2022-es adat szerint az éves halva születések számának 40 százalékát a magas légszennyezettség okozta. 

A megoldás is a nők kezében van?

„A klímaváltozás egy ember alkotta probléma, ami feminista megoldást kíván” – fogalmazott Mary Robinson, az ENSZ volt ember jogi főbiztosa.

Szerencsére a nők nemcsak elszenvedői a klímaváltozásnak, hanem a változásért és a helyzet tovább romlása ellen is igyekeznek tenni. A bennszülött nők bizonyulnak a környezetvédelmi tevékenységek vezetőinek, valamint rengeteg nő nyert nevet magának klímaaktivista tevékenységeivel, például:

Mwanahamisi Singano, a WEDO globális politikai vezetője úgy fogalmazott: „Miért ne bíznánk meg azokban ebben a fontos kérdésben, akiknek régóta van mély és fenntartható kapcsolata a természettel? Szükség lenne női vezetőkre, és hagynunk kéne, hogy elhozhassák a változást, amire szükség van.”

(Borítókép: Klímaaktivisták San Ramonon 2023. szeptember 27-én. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok