Index Vakbarát Hírportál

Tökéletes szinkronban lévő naprendszert fedeztek fel a Tejútrendszerben

2023. december 1., péntek 20:37

Csillagászok egy tökéletes szinkronban lévő naprendszert fedeztek fel, amelyet külső erők nem érintettek több milliárd évvel ezelőtti születése óta, és amelyben hat bolygó úgy mozog, mint egy nagy kozmikus zenekar.

A Tejútrendszerben egy hat bolygóból álló, tökéletes szinkronban lévő naprendszert fedeztek fel. A bolygók egyike sem a csillag úgynevezett lakhatósági zónáján belül van, ami azt jelenti, hogy az életnek, legalábbis az általunk ismert életnek, kicsi a valószínűsége – írja az Associated Press.

A szerdán bejelentett felfedezés segíthet megmagyarázni, hogyan jöttek létre a Tejútrendszer galaxisában található naprendszerek. Ez a naprendszer 100 fényévre van tőlünk, a Coma Berenices csillagképben.

A HD 110067 néven ismert csillagnak még több bolygója is lehet. Az eddig talált hat nagyjából két-háromszor akkora, mint a Föld, és közelebb vannak csillagukhoz, mint a Vénusz a Naphoz.

A tudósok szerint gázbolygókként szilárd kőzet-, fém- vagy jégmaggal rendelkeznek, amelyet vastag hidrogénrétegek vesznek körül. További megfigyelésekre van szükség annak meghatározásához, hogy mi van a légkörükben.

Ez a naprendszer azért egyedülálló, mert mind a hat bolygó egy tökéletesen szinkronizált szimfóniához hasonlóan mozog

– mondták a kutatók.

A legbelső bolygó a legközelebbi szomszédja minden második keringésére három pályát teljesít. Ugyanez a helyzet a második és a harmadik legközelebbi, valamint a harmadik és a negyedik legközelebbi bolygó esetében.

A kutatók szerint minden naprendszer, beleértve a Miénket is, így indult.

A becslések szerint azonban csak a rendszerek 1 százalékában maradt meg ez a szinkronitás, és a miénk nem tartozik közéjük. Többek közt az óriásbolygók vagy a meteorok, a szomszédos csillagokkal való közeli találkozások is megzavarhatják ezt a szikronitást.

Bár a csillagászok 40-50 szinkronban lévő naprendszerről tudnak, egyikben sincs ennyi bolygó, és olyan sem, amelyikben ilyen tökéletes ütemben haladnának az égitestek.

Rovatok