Index Vakbarát Hírportál

A mediterrán diéta erre a tüdőbetegségre is jó gyógymód lehet

2023. december 3., vasárnap 14:37

A Semmelweis Egyetem új tanulmánya a mediterrán diéta hatásait vette górcső alá, és kimutatta, hogy a vitamin-, ásványianyag- és antioxidánsdús étrend lassíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) romlását. A kutatásról Dr. Varga János docenssel beszélgettünk.

A COPD, a tüdő légutainak tartós beszűkülésével járó kór akár halálos is lehet, és a dohányzás felfüggesztése sokszor kevés, hogy az elindult kóros folyamatokat fékezze. A gyógyszeres kezelés inkább a tünetek kezelésére korlátozódik, viszont az étrenddel hosszú távú változásokat érhetünk el. 

Számít az ebéd

A Semmelweis Egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás és összefoglaló közlemények keretében 45 ezer COPD-s beteg, köztük dohányzók és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával. Öt év eredményeiből kiderült, hogy a nagy fehérje-, vitamin- és antioxidáns-tartalmú, sok friss gyümölcsre és zöldségre támaszkodó, ómega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel (mint a mediterrán diéta) javul a COPD-s betegek életminősége, közérzete.

De a nyugati étrend magas telítettzsírsav-bevitele (például a feldolgozott, tartósított húsokból) fokozhatja a légúti gyulladást, és rontja a betegség kimenetelét. A COPD több olyan, tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti, például az izomtömeg és a csontsűrűség csökkenése, a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz felerősödése).

Ebből következik, hogy a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett az étrend megváltoztatása lehet hangsúlyos a betegség tüneteinek enyhítésében. Dr. Varga János, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense kérdésünkre elmondta:

A mediterrán diéta alapja a sok gyümölcs és zöldség, ezek arányának növelése lenne fontos a mindennapi étrendben. Az étrend magas antioxidáns-tartalma tovább növelhető extra Q10-, A-,C-, D-, E-vitaminok bevitelével.

A COPD-s betegek túlélési esélyét komolyan befolyásolja a tápláltsági állapot, amit a BMI-mérőszám határoz meg, a testösszetétel (testzsír és az izomtömeg aránya) és a zsírmentes testtömeg (FFM). Az állapot javulása, a tünetek enyhülése várható a fehérjében, egészséges zsírokban gazdag, mérsékelt szénhidráttartalmú étrenddel.

Ez utóbbi a légzést könnyíti, mert a szénhidrátok emésztése során egységnyi felvett oxigénre több szén-dioxid termelődik, mint zsírok vagy fehérjék feldolgozásakor, és ez leterheli a legyengült légzőizmokat. Így ráadásul elkerülhető az izomtömegvesztés is, ami jellemző a betegekre és a dohányosokra, és a COPD szövődményeként jelentkező csontritkulás is javulhat D-vitamin-pótlással.

Dr. Varga János hozzátette, hogy „fehérjebevitelkor ne a feldolgozott húskészítményekre és a vörös húsokra gondoljunk, mert ezek magas só-, nitrit-, nitráttartalmuk mellett a bennük található telített zsírsavakkal a légutak gyulladását fokozzák”.

Csicseriborsóra fel!

A fehérjebevitelt támogathatjuk hüvelyesekre támaszkodó étrenddel, több bab, borsó, csicseriborsó fogyasztásával, amit egészítsünk ki ómega-3 zsírsav-forrásokkal (olajos magvakkal, mint dió, lenmag), és nagyon fontosak a zsíros halak, a lazac, a hering vagy a makréla.

Az étkezési, táplálkozási szokások megváltoztatásával, több vitamin és ásványi anyag bevitelével a testsúly normalizálódik, az aktivitás fokozódik, a gyulladások csökkenek. Ahogy Dr. Varga elmondta,

a mediterrán étrenddel sikeresen visszaszorítható a tüdőben lévő szisztémás gyulladás.

Ennek pozitív kimenetele lehet, hogy kevesebb gyógyszert kell szedni, javul az életminőség, a rostdús táplálkozás hatására egészségesebb lesz a bélflóra, ami erősíti az immunrendszert, a légzőrendszert.

A docens hozzátette,

a diétára való átállás után már három héttel érzékelhetőek a pozitív fejlemények, de két hónap, mire az igazán mélyreható változások elindulnak, vagyis nő a teljesítőképesség, változik a testösszetétel, zsírmentesebb lesz a testtömeg, visszaszorul az oxidatív stressz, csökkennek az általános gyulladási folyamatok, erősödnek a vázizmok.

Az étrend komplex (légzés)rehabilitációs programmal kombinálva hozza a legjobb eredményeket, például sporttal (gyógytorna, aerob mozgásformák) és a helyes légzéstechnikák elsajátításával.

Rovatok