Index Vakbarát Hírportál

Új módszerrel térképezhetik fel a szív- és érrendszeri betegségeket

2023. december 4., hétfő 13:12

A jelenlegi bonyolult módszereket lecserélve egy, a szűrővizsgálatokban is egyszerűen alkalmazható, új, biomarker-alapú eljárás jöhet létre.

A Journal of Lipid Research folyóirat októberi számában jelent meg két kanadai egyetem kutatóinak a közleménye, amelyben egy új, kényelmesen elvégezhető eljárást írnak le az ómega-3 zsírsavak véráramban lévő szintjének nyomon követésére, amelynek segítségével a jelenlegi módszerekhez képest sokkal könnyebben hozzáférhetünk a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív egészség szempontjából kritikus fontosságú információkhoz – írja az OTSZ online

Mint kiemelték, az emberi szervezet a működéséhez szükséges zsírok nagy részét képes előállítani, de a többszörösen telítetlen, hosszú láncú ómega-3 zsírsavakat (n3-LCPUFA; omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids) külső, étrendi forrásokból kell beszerezni.

Két kulcsfontosságú ómega-3 zsírsav, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) csak bizonyos forrásokból, például halakból, tenger gyümölcseiből, ezekkel a molekulákkal dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből nyerhető, de mind ez idáig annak pontos mérése, hogy ezekből valójában mennyi szívódik fel a vérbe, nehézkes volt, és invazív eljárást igényelt. A jelenleg forgalomban lévő tesztek nagy mennyiségű vér levételét és bonyolult laboratóriumi munkát igényelnek az ómega-3 zsírsavtartalom elemzéséhez.

Az új módszer azonban megnyitja az utat a rendszeres szűrés előtt.

Nemcsak a szív- és érrendszeri események kockázatát növelik az ómega-3 zsírsavak, de a hiányát gyulladással és más kedvezőtlen egészségi állapotokkal is összefüggésbe hozták, beleértve a kognitív károsodást, a depressziót, a magzati idegfejlődéssel kapcsolatos problémákat és a koraszülést.

A mostani kutatás eredménye, hogy kis mennyiségű vérmintából, újonnan felfedezett biomarkerek segítségével könnyítik meg a kutatók, orvosok számára az ómega-3 zsírsavak szintjének mérését.

A vizsgálatban részt vevők napi 3 és 5 gramm közötti mennyiségű halolaj-, EPA- vagy DHA-kiegészítőt kaptak. A kutatók lipidprofil-alkotást végeztek, hogy a több száz kimutatható keringő lipid közül elkülönítsék a specifikus O3I biomarkereket. A kutatók rájöttek, hogy elegendő mindössze két specifikus biomarker (két foszfatidilkolin-vegyület: PC 36:5 és PC 38:6) szintjét megmérni a vérmintában, így a vér ómega-3 szintje az O3I elemzés előtti időigényes és költséges mintafeldolgozási protokollok nélkül is mérhető, értékelhető.

A kutatók azt is tervezik, hogy a jövőben egy vizeletalapú tesztet dolgoznak ki, amellyel teljesen kiküszöbölnék a vérvétel szükségességét.

(Borítókép: Érfestéses vizsgálat képei a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI) 

Rovatok