Index Vakbarát Hírportál

Új, tizenhat szemű állatfajt fedeztek fel Magyaroszágon

2023. december 10., vasárnap 19:35

Miközben a vákuumos mintavevőjükbe gyűjtött példányok között válogattak, a tudósok észrevettek egy kis narancssárga-sárga élőlényt. A jószágról kiderült, hogy a karcsú rugófarkúak egy új faja: Entomobrya arenaria. Az új fajból nyolc példányt gyűjtöttek, egy nőstényt és hét hímet.

A tudósok a Fülöpháza száraz, homokos sztyeppéin keresték a collembolákat – olvasható a ZooKeys című folyóiratban megjelent tanulmányban a The State beszámolója szerint.

Az Entomobrya arenaria narancssárga testét a tudósok szerint egy sötét vonal „vágja ketté” hátukon. Emellett sötét keresztirányú csíkok is találhatóak a hátukon. A kutatók szerint a rugófarkúak testének elülső oldala teljesen sötét a felnőtteknél, hasonlóan más Entomobrya-fajokhoz.

A fiatal és a kifejletlen példányok teste halványsárga, a hátukon lévő csík pedig kisebb és lila. A felnőttekkel ellentétben az elülső oldaluk nem sötét pigmentált. A fényképek az új faj kifejlett és szubadult példányai közötti eltéréseket mutatják.

A tanulmány szerint a 16 szemű élőlényeknek fekete csápjaik vannak, az antennák tövei között fekete foltokkal. Az egyes antennáknak a tövüktől a hegyükig egyre intenzívebb „sötétlila pigmentjeik” vannak.

A rugófarkúak kicsik, a tudósok szerint körülbelül 0,1 hüvelyk (2,5 milliméter) nagyságúak, az antennáikat nem számítva. Az antennáik körülbelül 0,05 hüvelyk hosszúak voltak, így a teljes hosszuk körülbelül 1,5 hüvelyk volt.

A kutatók szerint az élőlényeket a pannon homoki sztyeppéken találták, „ahol a növényzet részben nyílt fű”.

A régió „rendkívül xerofil” élőhely – ami azt jelenti, hogy az új faj valószínűleg elviseli a száraz, kevés nedvességet tartalmazó körülményeket. Az új faj az élőhelyéről kapta a nevét, ahol a szakértők szerint „az egyik legdominánsabb” collembolafaj.

Rovatok