Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlenül ritka madarak születtek az Egyesült Királyságban

2023. december 14., csütörtök 09:53

Az Egyesült Királyságban található Chester Zoo madárgondozói arról számoltak be, hogy két hihetetlenül ritka Mitchell-lóri (Trichoglossus forsteni mitchellii) fióka kelt ki az állatkertjükben.

A Chester Állatkert két ritka papagájfióka kikelését ünnepli. A jövevények közül az első szeptember 9-én kelt ki, testvére pedig két nappal később – írja az IFL Science.

A Mitchell-lórik a vadon élő fajok közül a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak, mivel a skarlátvörös mellű lóri (Trichoglossus forsteni) alfajából a természetvédők 2020-ban mindössze néhány példányt találtak Balin. 

A populáció megtizedelődött az illegális vadkereskedelem miatt, ami miatt ezeket a madarakat levadásszák és csapdába ejtik. A Chester Zoo egyik dolgozója elmondta, hogy az állatkertjük csatlakozott egy természetvédelmi tenyésztési programhoz.

Jelenleg 12 ilyen gyönyörű papagájnak adunk otthont, ami sajnos több, mint amennyit a vadonban az elmúlt években regisztráltak

 mondta Zoe Sweetman.

A Chesterben dolgozó csapat elkötelezte magát, hogy a madarak védelme mellett megpróbálja megváltoztatni a vadon élő állatok kereskedelmével kapcsolatos hozzáállást is. 

Indonézia számos madara mára nagyrészt eltűnt erdei lakóhelyéről. Ezért több mint egy évtizede dolgozunk együtt partnereinkkel, hogy megmentsük a madarakat. Ennek a munkának része a helyi közösségekkel való együttműködés is, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a kultúrát

– mondta Andrew Owen, a Chester Zoo madárvédelmi vezetője. 

A csapat elmondása szerint a most született madarakat megfigyelés alatt tartják.

Rovatok