Index Vakbarát Hírportál

Csínján bánjunk az illatgyertyákkal!

2023. december 29., péntek 12:33

A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi tanszékének vezetője, dr. Pándics Tamás azt javasolja, mértékkel használjuk csak az illatgyertyákat az ünnepi időszakban is, mert ezek potenciálisan károsíthatják szervezetünket, főleg, ha nagy mennyiségben használjuk őket.

Nem csak a mesterséges, a természetes illatosítók, (illat)gyertyák használatának mérséklését is javasolja a Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője az intézmény közleményében, mert ezek nagy fogyasztás esetén egészségkárosítók lehetnek – az illatosítókból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre.

Mivel időnk 90 százalékát beltérben töltjük, így ez a levegő a legfontosabb tényező, mely egészségünkre hatással bír. A beltéri szennyezők közel fele kültérből származik, másik fele a lakásban keletkezik – ez a hányad az, amelyet leginkább befolyásolni tudunk, s amin a gyakori szellőztetés mellett a háztartásban használt vegyi anyagok csökkentésével javíthatunk hatékonyan.

A mesterséges vagy természetes illatosítók és elsősorban az illatgyertyák vegyi anyagai leterhelhetik szervezetünket, ez azért is fontos, mert Magyarországon a teljes betegségteher kb. 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető.

Az illatosítók növelhetik a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhatnak, megzavarhatják a hormonrendszer működését, és súlyosbíthatják az alapbetegségekkel rendelkezők (asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők) és a gyermekek egészségi állapotát.

Az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek bizonyítottan rákkeltők.

A felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten, gyermekeknél gyorsabban kimutatható a hatásuk.

A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le

— magyarázza dr. Pándics Tamás.

Ezt a kitettséget fokozzák a tisztítószerekből, bútorokból, festékekből felszabaduló anyagok, melyek szintén folyamatosan párolognak. És legyenek akár mesterséges, akár természetes matériák, az igazság az, hogy minden testidegen anyag kémiai kockázatot jelent, mert felesleges kémiai többletkitettséget jelentenek a szervezetnek. A beltéri levegő minőségének javítására a rendszeres szellőztetésen túl a szakértő nedves takarítást javasol, mely a szálló por mellett a felületeken leülepedő polleneket is hatékonyan eltávolítja.

Rovatok