Index Vakbarát Hírportál

A pezsgő szuperszonikus lökéshulláma szilveszterkor is veszélyes lehet

2023. december 30., szombat 13:04

A Bécsi Egyetem kutatói a pezsgő kinyitását vizsgálták meg közelebbről, és rájöttek, miért lökődik ki olyan nagy nyomással a dugó az üvegből. Mindig vigyázzunk testi épségünkre, mert a pezsgődugó kivágódása könnyen súlyosabb sérüléshez is vezethet.

A Bécsi Műszaki Egyetem Folyadékmechanikai Intézetének doktorandusza, Lukas Wagner vezette az új kutatást, amely most szilveszter előtt különösen aktuális, mert a pezsgős üveg kinyitásának mechanikáját tárja fel – írta meg a Daily Mail.

A pezsgősüvegek vastagabbak és nehezebbek, mint a borosüvegek, hogy visszatartsák a hatalmas nyomást, amit az erjedés során keletkező szén-dioxid-buborékok generálnak, ezért is kell a parafát drótketreccel lezárni. Amikor kinyitjuk a pezsgőt, a palackban lévő sűrített gáz kifelé hajtja a dugót, és erőteljes pukkanással elrepül.

A bécsi tudósok komplex számítógépes szimulációkkal vizsgálták, hogyan viselkedik a kilökődött parafa és az azt kísérő gáz. Míg a parafa körülbelül 20 méter/másodperc sebességgel kilökődik, a gáz áramlása sokkal gyorsabb, akár 400 méter/másodperc sebességet is elérhet. A gáz áramlásának van egy pontja, ahol a nyomás hirtelen megváltozik, ez a Mach-szám, amit akkor használnak, amikor egy objektum nagy sebességgel halad egy közegben, vagy nagy sebességű közegeknek olyan csatornákban áramlása során, mint például a sprayk vagy szélcsatornák.

Hasonló jelenségek történnek a szuperszonikus repülőgépeknél, amikor a kipufogógáz nagy sebességgel lép ki a hajtóművekből

– állította párhuzamba a pezsgőt és a repülőket Stefan Braun, a tanulmány egy másik bécsi szerzője.

A nyitáskor hallható pukkanás egyrészt azért történik, mert a parafa nyomást hoz létre, amikor elhagyja a palackot és kitágul, másrészt lökéshullámot generál a szuperszonikus gáz. A jelenség nagyon hasonlít a repülőgépek hangrobbanására.

Egy másik kutatócsoport az év elején felfedte, hogy a pezsgőben lévő buborékok azért pezsegnek fel tökéletesen egyenletesen (ellentétben a sörben lévőkkel), mert a nagyobb buborékok és a speciális fehérjék stabilizálják a buborékláncokat, lehetővé téve, hogy egyenes vonalban emelkedjenek fel.

Rovatok