Index Vakbarát Hírportál

Olyan gázt találtak a Szaturnusz egyik holdján, ami segítheti az élet kialakulását

2024. január 3., szerda 08:35

A Cassini-adatok elemzéséből derült ki, hogy a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus hidrogén-cianidot tartalmaz.

A jeges bolygóról feltörő víz olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetik az élet kialakulását – olvasható a ScienceNewson.

Jonah Peter, a Harvard Egyetem biofizikusa tudóstársaival azt találta, hogy a bolygóról feltörő vízcsóva az emberre mérgező hidrogén-cianidot tartalmaz, amely kulcsfontosságú építőelem az összetettebb vegyületek, köztük az aminosavak, cukrok és nukleobázisok szintézisében, amik viszont a fehérjék, RNS és DNS prekurzorai.

A NASA-csapata jelenleg is olyan szerkezet fejlesztésén dolgozik, ami képes lesz az Enceladus fagyott kérgébe hatolni, hogy életjeleket keressen a lenti óceánban, ez az Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) robot.

A Szaturnusz holdjának óceánját soha nem figyelték meg közvetlenül, de a hipotézis szerint ez a forrása a déli pólusából kiömlő hatalmas vízcsóvának.

Korábbi kutatások alapján a víz foszfort tartalmaz, így az Enceladus az első olyan idegen óceáni világ, amely rendelkezhet az élethez szükséges összes elemmel.

Peter és munkatársai részletes elemzést végeztek a NASA Cassini szondája által 2011-ben és 2012-ben az Enceladus csóvában gyűjtött adatokról, és a hidrogén-cianidon kívül etánt és különféle alkoholokat is kimutattak. A kutatók szerint ezek a vegyületek táplálnak egyes mikrobákat a Földön is.

Noha a NASA-nak nincs még tervezett Enceladus-missziója, a potenciális élet vagy az akár arra alkalmas körülmények indukálták az EELS-robot fejlesztését. A 100 kilogrammos, 4 méter hosszú robot gyűrűs szegmensekből áll, amelyek flexibilisen átalakíthatók, hogy könnyen mozogjon szűk hasadékokban is.

A robot legutóbbi helyszíni tesztje szeptemberben történt, a kanadai Alberta államban található Athabasca-gleccsernél, ahol kiderült, hogy biztonságosan tud 1,5 métert is ereszkedni akár szűk járatokban.

Rovatok