Index Vakbarát Hírportál

Nevethetnek a férfiak, van olyan, amikor összezsugorodik a női agy

2024. január 20., szombat 15:45

Na, most örülhetnek a férfiak, mert egy tanulmány bizonyította, hogy a terhesség alatt az anyák agya némileg összemegy. De korai az öröm, mert később visszanyeri eredeti méretét – vagy még nagyobb is lesz? Ezt majd a jövő tanulmányai bizonyítják.

A másállapot sok mindent felborít az anyák szervezetében, és ezalól az agy sem kivétel. Frissen szült nők számoltak be arról, hogy máshogy működnek a kognitív képességeik, elfelejtenek szavakat, nem jutnak eszükbe egyszerű dolgok.

Persze, lehetne mindezt a fáradtságra, az alváshiányra fogni, és a szoptatás is sokat kivesz az ember lányából, de korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a terhesség megváltoztatja bizonyos agyi hálózatok szerkezetét és szerveződését. Egy friss kutatásban anatómiai, szülészeti és neuropszichológiai adatokra támaszkodva bizonyították, hogy bizony az agy effektíve megváltozik.

Az empátia miatt

Dr. Susana Carmona és kutatócsoportja 110 először szülő anyát vizsgált a terhesség késői szakaszában és a szülés után, és adataikat összehasonlították még nem szült nőkéivel. Az első vizsgálatot a terhesség harmadik trimeszterében végezték, és az agyvizsgálatot a szülés után egy hónappal megismételték.

A BIZONYOS KILENC HÓNAP UTOLSÓ SZAKASZÁBAN AZ ANYÁK AGYKÉRGE VÉKONYABB VOLT, MINT A NEM SZÜLT NŐKÉ, DE EZEK AZ AGYKÉRGI KÜLÖNBSÉGEK A SZÜLÉS UTÁNI IDŐSZAKBAN MÉRSÉKLŐDTEK.

Számszerűen az agyat borító szövetréteg, az agykéreg átlagosan 2,5 százalékkal vékonyabb és 4,6 százalékkal kisebb volt a terhes nőknél, mint azoknál, akik soha nem voltak állapotosak. A kutatók hipotézise szerint a terhesség neurális módosulásokhoz vezet, hogy az anyát felkészítse a szülővé válásra. Ezt Catherine Monk, a Columbia University Irving Medical Center akadémiai egészségügyi központ pszichiátriai tanszékének professzora úgy magyarázza, hogy az anya agya finomít bizonyos idegi útvonalakon, hogy erősítse az együttérzés és a gyerekről való gondoskodás képességét. Útépítő párhuzammal élve azt mondta, olyan ez, mint amikor valahol autópályát építenek (előrehalad a terhesség), és emiatt egyes utakat lezárnak (bizonyos kognitív erősségek tompulása), míg másokat hatékony gyorsforgalmi úttá alakítanak át (empátiatörődés).

Ellensúly

Jó hír viszont, hogy a sportolás javítja a kognitív képességeket, és növeli az agy bizonyos területeinek, főleg a memóriával összefüggők méretét. Ráadásul az állapotosság alatt felszaladt és szülés után még megmaradó néhány kiló leolvasztásában is segít. Hogy miért is ér fel egy huzamosabb keresztrejtvényfejtéssel a babakocsis futás?

Edzés közben mérsékelt, de jó stressznek tesszük ki testünket, és arra kényszerítjük sejtjeinket, hogy növeljék energiafelhasználásukat. A tápanyagokat emiatt mobilizáljuk, amiket a raktárakból az izmokba kell szállítani. A szervezet megnövekvő energiaigényéről az agy is tájékoztatást kap, megkezdődik a fehérjeszintézis, és emiatt az idegsejtek megerősítik meglévő kapcsolataikat, vagy újakat hoznak létre.

Másrészt a testmozgás fokozza a véráramlást és az oxigénellátást, ami pozitív hatással van az agyi aktivitásra, még az idősebbeknél is, nemhogy a fiatal anyáknál. A sport gyulladáscsökkentő hatású is, ami redukálja az Alzheimer-kór vagy a demencia kockázatát.

Rovatok