Index Vakbarát Hírportál

Magyar csillagász fedezte fel a Föld felé tartó aszteroidát

2024. január 21., vasárnap 17:51

Vasárnap hajnalban egy kisbolygó lépett a Föld légkörébe, és végül elégett. Az első észlelője Sárnecky Krisztián volt, az ő információi alapján ébredtek fel a német és a cseh csillagászok is, hogy megpillantsák a látványos égi eseményt.

Sárnecky Krisztián nem először előzött meg mindenkit kisbolygóészlelésben: 2022 márciusában is a becsapódás előtt két órával fedezett fel egy aszteroidát, két éve januárban a Piszkéstetői Obszervatóriumban ismeretlen üstököst fedezett fel, majd ugyanakkor (január 1-jéről 2-ra virradó éjszakán) két földközeli kisbolygót is talált.

A magyar csillagász most vasárnap kora hajnalban megint újdonságra bukkant, mikor jelezte, hogy kisbolygó tart Európa felé – számolt be az rtl.hu.

Éles szemének köszönhetően az aszteroidáról több felvételt is készítettek, többek között Lipcsében, Berlinben és Prágában is.

Az aszteroida hajnali fél 2-kor lépett be a Föld légkörébe Berlin felett, és a 2024 BX1 névre keresztelték. Körülbelül egyméteres volt, és darabjaira hullott a légkörben, de elképzelhető, hogy egyes darabjaival a Földön is találkozhatunk.

(Borítókép: Egy meteor világítja meg az eget Berlin felett, Németországban, 2024. január 21-én. Fotó: Michael Aye / Franck Marchis / Reuters)

Rovatok