Index Vakbarát Hírportál

Különös aktivitásra utaló jeleket észlelt a NASA a Jupiter egyik holdján

2024. január 27., szombat 09:40

A NASA Juno űrszondája aktivitásra utaló jeleket észlelt a Jupiter jeges Europa holdján.

A NASA Juno űrszondája 2022-ben közeli elrepülést hajtott végre a Jupiter Europa nevű holdja mellett, a jelenlegi felszíni aktivitás lehetséges nyomait keresve – írja a Space.com.

Az űrszonda Stellar Reference Unit (SRU), azaz a Juno fedélzeti helyzetmeghatározását segítő csillagkamera segítségével nagy felbontású képet készített az Europa felszínéről, miközben a Jupiterről szórt napfény megvilágította azt.

Az SRU által az elrepülésről készített képet a JGR Planets című folyóiratban 2023. december 22-én megjelent cikkben tették közzé. A képen a jeges felszín egy furcsa, 67 kilométer hosszú és 37 kilométer széles alakba rendeződik, amely leginkább egy kacsacsőrű emlősre hasonlít, amelynek északon van a „teste”, délen pedig a „csőre”.

Mindkét terület nagy jégtömböket tartalmaz, amelyek egyenként körülbelül 1 km méretűek, és árnyékot vetnek. A fotókat, amelyek most erről a formációról készültek, a NASA korábbi, a Jupitert 1995 és 2003 között tanulmányozó Galileo űrszondájának hasonló felbontású képeivel vetették össze.

Az összehasonlításból az látszik, hogy a déli részen változások következhettek be a Galileo felvételeinek elkészítése óta.

A 2022-es képen a kutatók szerint olyan lerakódások is szerepelhetnek, amelyek a felszín alatti vízzel hozhatók összefüggésbe az Europán. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) viszont azt állítja, hogy a bizonyítékok nem meggyőzőek, elsősorban a képek minősége és a készítési körülmények közötti különbségek miatt.

A NASA legutóbb 2023 áprilisában indított útnak egy, a Jupiter felé tartó űrszondát, a JUICE-t, mely 2031 decemberében érkezik meg a bolygóhoz. Az Europa Clipper pedig idén október 6-án indul majd Falcon Heavy rakétával. Az űrszondák megerősíthetik az Europa jelenlegi felszíni tevékenységét.

Rovatok