Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen étrend van, amely minden évben a legjobbak között szerepel

2024. január 29., hétfő 19:58

Az évek óta tartó kutatásokból és diétás rangsorokból az derült ki, hogy egyetlen étrend van, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és amely nem veszített népszerűségéből sem a változó divathullámok közepette.

A U.S. News & World Report 2024-es rangsorában a mediterrán diéta ismét, immár egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén, ami a média újbóli figyelemfelkeltő hullámát váltotta ki – írja az NBC News.

A mediterrán étrend, amely elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, következetesen bizonyította, hogy fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot.

A mediterrán étrend követői vörös húsokat csak alkalmanként esznek, valamint a tejtermékeket és a baromfit is mértékkel fogyasztják.

Az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig általában kerülik.

Kutatók és dietetikusok szerint e diéta hosszú távú követése növelheti a hosszabb, egészségesebb élet esélyét. Számos tanulmány szerint csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, miközben potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást.

Ez egy életmód, ez egy konyha, több ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt öt-hat évtizedben ez a világ legjobban kutatott konyhája

– mondta Catherine Itsiopoulos, az ausztráliai Melbourne-ben található RMIT Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora, aki több könyvet is publikált a mediterrán étrendről.

Egy 2021-es kutatás szerint az étrend a nők esetében 29 százalékkal csökkenti a szívkoszorúér-betegség és 13 százalékkal a sztrók kockázatát. Egy 2017-es elemzés szerint pedig átlagosan 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér-betegség, a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.

Ennek oka valószínűleg az, hogy az olívaolajban, magvakban, halakban és diófélékben lévő zsírok az egészséges fajtából származnak: egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok. Ezzel szemben a vörös hús, a sajt, a tejtermékek és az olyan erősen feldolgozott élelmiszerek, mint a kekszek vagy a chipsek tele vannak egészségtelen zsírokkal.

Egyes tanulmányok szerint a mediterrán diéta segít leküzdeni a krónikus gyulladásokat is, mivel a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek antioxidánsokat és más jótékony hatású vegyületeket tartalmaznak. Továbbá mivel az étrend a mézre és a fahéjra támaszkodik édesítőszerként a cukor helyett, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A mediterrán étrend követése mindezek mellett a rákos megbetegedések és a demencia kialakulásának kockázatát is csökkenti.

E diétának azonban – számtalan előnye ellenére – van egy hátránya is: nem feltétlenül segít gyorsan leadni a kilókat, mivel az olyan élelmiszerek, mint az olívaolaj és a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmúak. A fogyáshoz a diéta mellett rendszeres testmozgásra is szükség van. Ennek ellenére az étrend változatossága miatt élvezetesebb lehet betartani, mint a többi diétát.

Rovatok