A BMJ Open című folyóiratban közzétett kutatás szerint a napi kimchi fogyasztása segíthet a súlygyarapodás elleni küzdelemben.
A kimchi, vagyis a koreai fermentált káposzta- és zöldségétel egyre népszerűbb, miután tanulmányok rámutattak, hogy javíthatja a bélben lévő jótékony baktériumok szintjét – írja a Sky News.
Egy új tanulmány szerint a káposztás kimchi csökkentheti a férfiak elhízási kockázatát, míg a retekkel készült kimchi segíthet a férfiaknak és a nőknek egyaránt a felesleges kilók leadásában.
A BMJ Open című folyóiratban közzétett kutatás 115 726, 40 és 69 év közötti koreai ember adatait vizsgálta, akiket kérdőívek segítségével kérdeztek meg a kimchi fogyasztásáról.
Azoknál a férfiaknál, akik napi egy-három adagot fogyasztottak, 11-12 százalékkal alacsonyabb volt az elhízás kockázata, mint azoknál, akik napi egynél kevesebbet ettek. Eközben azoknál a férfiaknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak káposztás kimchit (napi három adagig), 10 százalékkal alacsonyabb volt az elhízás és a hasuk körüli zsírfelesleg kialakulásának esélye. A nőknél 8 százalékkal volt alacsonyabb ez a kockázat.
A retekkel készült kimchit fogyasztó férfiak és nők esetében mintegy 9 százalékkal csökkent a a has körüli zsírszövetek kialakulásának kockázata.
A szakértők szerint a napi három adagnál több kimchi elfogyasztása nem jelent valódi előnyt, és akik három adagnál több kimchit ettek, hajlamosak voltak más élelmiszerekből is többet enni, és nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak.
A kimchi különböző módon készül, de jellemzően olyan zöldségeket tartalmaz, mint a káposzta, a retek és a hagyma, valamint olyan fűszereket, mint a pirospaprika por, a fokhagyma és a gyömbér.