Index Vakbarát Hírportál

Sokkal nagyobb műszer kell a világegyetem nagy kérdéseinek megválaszolásához

2024. február 6., kedd 08:04

A világ legnagyobb svájci részecskegyorsítójának kutatói javaslatot nyújtottak be egy új, sokkal nagyobb szupergyorsítóra. A cél olyan új részecskék felfedezése, amelyek forradalmasítanák a fizikát és a világegyetem működésének teljesebb megértéséhez vezetnének.

Ha jóváhagyják a tervet, a jelenlegi részecskegyorsítónál háromszor nagyobb épül. A BBC szerint a kritikusok átgondolatlannak tartják a tervet, mert csak a kezdeti építési költségek 12 milliárd fontra rúgnak. Sokan megkérdőjelezik egy újabb részecskegyorsító gazdasági értelmét. A Cern tagországai adnák össze a költségeket.

A nagy hadronütköztető (LHC) legnagyobb eredménye a Higgs-bozon kimutatása volt 2012-ben. Azóta azonban a fizika két szent gráljának – a sötét anyagnak és a sötét energiának – a felkutatására irányuló törekvések meghiúsultak, és egyes kutatók szerint vannak olcsóbb kutatási lehetőségek is.

Nagyobb műszer kell

Az új gép neve Future Circular Collider (FCC) lenne. A Cern főigazgatója, Fabiola Gianotti professzor azt mondta, ha jóváhagyják a megépítését, akkor az „gyönyörű gép” lesz.

Ez olyan eszköz, amely lehetővé tenné az emberiség számára, hogy hatalmas lépéseket tegyen előre a világegyetemről való tudásunkkal kapcsolatos alapvető kérdések megválaszolásában. Ehhez pedig nagyobb teljesítményű műszerre van szükségünk

– mondta.

A javaslat szerint a háromszor nagyobb részecskegyorsítót két szakaszban építenék meg. Az első szakaszban a 2040-es évek közepén kezdené meg működését, és elektronokat ütköztetne össze. A remények szerint a megnövekedett energia nagyszámú Higgs-bozont állít elő, amelyeket a tudósok részletesen tanulmányozhatnak.

A második fázis a 2070-es években kezdődne és nagyobb teljesítményű mágneseket igényel, olyannyira fejletteket, hogy azokat még nem találták fel. Elektronok helyett nehezebb protonokat használnak a vadonatúj részecskék kereséséhez.

Miért kell nagyobb műszer? 

Azért van szükség nagyobb műszerre, mert a jelenlegi még nem volt képes olyan részecskéket találni, amelyek segítenének megmagyarázni a kozmosz 95 százalékát.

A tudósok még mindig két nagy ismeretlent keresnek: a sötét energiának nevezett erőt, amely a gravitáció ellentéteként működik, és az Univerzumban lévő objektumokat, például a galaxisokat egymástól távolabb tolja. A másik a sötét anyag, amelyet nem lehet kimutatni, de jelenléte a gravitáción keresztül érezhető.

Gianotti professzor szerint az FCC-re azért van szükség, mert ezeknek a sötét anyagoknak a felfedezése egy új, az univerzum működéséről teljesebb elmélethez vezetne.

A kritikusok, mint például Sabine Hossenfelder, a müncheni Matematikai Filozófiai Központ munkatársa szerint nincs rá garancia, hogy az új ütköztető sikeres lesz.

(Borítókép: CERN, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának kulisszái mögött 2017. április 19-én a svájci Meyrinben. Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images)

 

Rovatok