Index Vakbarát Hírportál

Óceán lehet a Halálcsillag felszíne alatt

2024. február 8., csütörtök 12:40

A Szaturnusz apró holdját, a Mimast 1789-ben William Herschel brit csillagász fedezte fel, nevét a görög mitológia egyik gigászáról kapta. Most kiderült, hogy óceán rejtőzhet a felszíne alatt.

A Halálcsillagra emlékeztető apró holdnak, a Mimasnak a jeges felszíne alatt lehet víz, ezt állítja legalábbis a francia vezetésű kutatócsoport, akik tanulmányukat a Nature-ben is publikálták.

Kis mérete ellenére a Mimason fedezték fel a Naprendszer második legnagyobb becsapódási kráterét, ezért is hasonlítják a Star Wars-filmek Halálcsillagához.

A Mimas pályájának és forgásának változásait vizsgáló csillagászok arról számoltak be, hogy a kis hold fagyos felszíne alatt mintegy 20-30 kilométeres mélységben húzódhat meg a rejtett óceán. 

A tudósok a NASA Cassini űrszondájának adatai alapján jutottak a következtetésre, ez a szonda több mint egy évtizeden át figyelte a Szaturnuszt és annak több mint 140 holdját, mielőtt 2017-ben belépett a bolygó légkörébe, és elégett.

A csillagászok szerint az alig 400 kilométer átmérőjű Mimason nem tapasztalható olyan felszíni aktivitás, mint például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Európa nevű holdján, de valószínű, hogy a felszín alatt víz van, és nem sziklás mag.

Valery Lainey, a Nature-ben megjelent tanulmány társszerzője, a Párizsi Obszervatórium tudósa úgy nyilatkozott, a Mimas potenciálisan lakható világnak tűnik, de az megjósolhatatlan, hogy mennyi időre lenne szükség ott az élet kialakulásához.

Az óceán a Mimas térfogatának felét tölti ki, de a hold kis mérete miatt a vízmennyiség még így is csak a földi óceánok 1,2-1,4 százalékát teszi ki.

A csillagászok szerint a hold kora 5-15 millió év lehet, az óceán hőmérséklete pedig fagypont körüli, de a mélyén jóval melegebbnek tippelik. 

A tanulmány társszerzője, Nick Cooper, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója kiemelte, hogy a „figyelemre méltóan fiatal” óceán a Mimast az élet eredetének tanulmányozására különösen alkalmassá teszi – írta meg az MTI.

(Borítókép: A Szaturnusz egyik kis holdja, a Mimas 2024. február 7-én. Fotó: Frederic Durillon / Animea Studio Observatoire de Paris / PSL IMCCE / AFP)

Rovatok