Index Vakbarát Hírportál

Letaszították a trónról a vitaminok nagyágyúját

2024. február 12., hétfő 12:58

Több benne a vitamin, feldobja a hangulatot, és a hatása is tovább tart, mint eddig bárminek. Fussunk a boltba, mert mindjárt vége a szezonnak!

Eddig az alma volt a csúcs, minden gyümölcsök gyümölcse, az orvosok távoltartója, az emésztés segítője, a vitaminok nagyágyúja, de most új trónkövetelő lépett fel.

Egy új-zélandi tanulmány kimutatta, hogy a kivi mindössze négy napon át tartó fogyasztása feldobja a hangulatunkat, és a vitaminraktárainkat is felpezsdíti.

A zöld gyümölcs igen magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, amiről köztudott, hogy javítja a közérzetet. A kutatók szerint a kivi gyorsabban és hosszabban hat, mint a C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatócsoportja nyolchetes vizsgálatában a résztvevők C-vitamin-kiegészítőt, placebót vagy két kivit kaptak naponta. Ezután vitalitásukról, hangulatukról, alvásminőségükről és fizikai aktivitásukról végeztek felméréseket.

A British Journal of Nutrition című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a kivi négy napon belül javította a vitalitást és a hangulatot, és a lendület akár 16 napig is kitart. A C-vitaminos étrend-kiegészítők viszont kismértékben javították csak a hangulatot, csupán a 12. napig. Tehát kivire fel!

Rovatok