Index Vakbarát Hírportál

A kék szeműeknek van egy szuperképessége

2024. február 13., kedd 13:57

Ritka, szép, és még egy titkos küldetésen is bevethető, ha leszáll az éj.

Mi az, ami elsőre magával ragad és lenyűgöz egy másik emberen? A szeme, ennek színe pedig a genetikától függ, őseink szemszíne határozza meg, hogy a mi íriszünkben milyen típusú és mennyiségű pigment van.

A színt eldöntő gének igen sokfélék, ezért az, hogy a mi szemünk milyen színű, akár gyökeresen is eltérhet rokonaink szemszínétől.

Állítólag minden kék szemű ember egy európai őstől származik, egy 6–10 ezer évvel ezelőtt, genetikai mutációval született babától. A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint legalábbis ez a helyzet. 

A kutatók szerint ez volt az első kék szemű ember, és mindenki, akinek ma kék szeme van, ennek az ősi embernek (nagyon) távoli rokona.

Eredetileg mindannyiunknak barna szeme volt

— mondta Hans Eiberg, az egyetem Sejt- és Molekuláris Orvostudományi Tanszékének docense.

Az újszülötteknek szinte mindig kék szeme van, mert még nincs elég melanin a szervezetükben, hogy sötétebb legyen a szemük. Kétéves korig azonban általában mindenki rátalál a saját örök szemszínére.

A barna szeműeknél az íriszben meglehetősen sok a pigment, ez a leggyakoribb szemszín a világon. A kék szeműek szivárványhártyájában kevesebb a melanin, ezért világosabb a szemük, és a planéta lakosságának csak egyharmada kék szemű.

Egy 20 évvel ezelőtti kutatás szerint azonban a kék szeműek kihalóban lévő faj, egyre kevesebben vannak, pedig nekik még egy Superman-képességük is van!

A BioRxiv tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az írisz színe hatással van a gyenge fényviszonyok közötti látás élességére. A kutatók azt találták, hogy a kék szeműek szignifikánsan nagyobb látóképességgel rendelkeznek, mint a barna szeműek, ha rosszak a látási viszonyok, és van egy kis idő az ehhez való alkalmazkodáshoz.

Ez az előny jobb éjszakai vadászokká tehette őket, és hozzájárulhatott a kék szemszín fennmaradásához. Igaz, ez még csak egy előzetes tanulmány, de ha megerősítik az eredményeket, táncolhatnak a sötétben a kék szeműek, a szegény barnák meg majd nekimennek mindennek.

Rovatok