Index Vakbarát Hírportál

Önkénteseket keres a NASA egy szimulált Mars-utazáshoz

2024. február 20., kedd 07:16

Négy önkéntest keres a NASA egy egy évig tartó szimulált Mars-utazáshoz.

A NASA álommunkát kínál az űr szerelmeseinek, ugyanis egyéves szimulált Mars-utazáshoz keres négy önkéntest – írja a Science Alert.

Az űrügynökség Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) elnevezésű programjában a résztvevők lakhelye a 158 négyzetméteres Mars Dune Alpha lesz, ahol korlátozott erőforrásokkal és olyan kihívásokkal kell szembenézni, mint a környezeti stresszhatások és a berendezések meghibásodása.

A küldetésben a legénység szimulált űrsétákat hajt végre, miközben megfigyelik, hogyan reagál a testük a környezeti hatásokra. Grace Douglas, a CHAPEA vezető kutatója elmondta, céljuk, hogy információkat gyűjtsenek a jövőbeni Holdra és a Marsra induló küldetésekhez.

Mint minden NASA-pályázat esetében, a kiválasztási kritériumok itt is meglehetősen szigorúak. A jelentkezőknek 30–55 év közötti amerikai állampolgároknak vagy állandó lakosoknak kell lenniük, akik kiváló egészségi állapotban vannak, nem dohányoznak és büntetlen előéletűek.

Emellett legalább mesterszintű STEM-képzettséggel, legalább ezerórányi repülőgép-pilótaként eltöltött idővel vagy katonai tisztképzéssel kell rendelkezniük. A kiválasztási folyamat 14 hónapig tart. A jelentkezési határidő 2024. április 2.

A három tervezett CHAPEA-küldetés közül az első 2023. június 25-én indult. A legénység négy tagja sikeresen teljesített számos kihívást, többek között a növénytermesztést.

Rovatok