Index Vakbarát Hírportál

Három hatalmas napkitörés történt 24 óra alatt

2024. február 24., szombat 08:19

Szerda és csütörtök között három X kategóriás napkitörés indult el a Napból. A legutóbbi kitörés a jelenlegi 11 éves napciklus legintenzívebbike volt.

A napkitörések a Nap felszínéről, általában a napfoltok közeléből induló intenzív sugárzáskitörések. A napkitöréseket erősségük alapján több kategóriába sorolják, melyek az intenzitás növekvő sorrendjében a következők: A, B, C, M és X. A napfoltok a 11 éves napciklus csúcspontja közelében a leggyakoribbak. A jelenlegi, 25. számú ciklus várhatóan idén éri el a csúcspontját.

Szerda és csütörtök között három X kategóriás napkitörés történt, ráadásul a harmadik, a jelenlegi 11 éves napciklus legerősebbike – írja a The Washington Post.

A napkitörések és az azokat kísérő koronakidobódások (CME) befolyásolhatják az „űridőjárást” a Naprendszerben, sőt még itt, a Földön is. A CME-k a Napból származó mágneses energia lassabb lökéshullámai.

A napkitörések percek alatt elérhetik a Földet, de a CME-k általában lassabbak, és legalább egy nap, míg a bolygónkra érnek. Azonban a mostani napkitöréseket nem kísérte koronakidobódás, ezért nem várható további hatás a Földre, és nem lesz északi fény, ahogyan az gyakran előfordul, amikor az ilyen geomágneses viharok elérik a Földet.

A kitöréssel járó extrém fényhatás, a fler azonban elérte a Földet, de elsősorban a Csendes- és az Indiai-óceánt érintette, így nem okozott zavart. Az elkövetkező napokban azonban több lehetőség is adódhat X osztályú kitörésekre és CME-kre.

Rovatok