Index Vakbarát Hírportál

Fény derült az óriás tengeri pókok titkára

2024. március 3., vasárnap 15:39

Az állat hímjei egyedülálló módon gondoskodnak az utódokról: két napig ragasztgatják tojásaikat a tengerfenékhez.

Más tengeri pókokkal ellentétben, amelyek a tojásaikat a hátukon hordják, a hím óriás Colossendeis megalonyx két napot tölt azzal, hogy tojásait a tengerfenékre ragasztja. Ez derült ki a Manoa-i Hawaii Egyetem Élettudományi Karának kutatói által folytatott kísérletekből – írja a LiveScience.

Ezeknek a pókoknak nyolc ízeltlábúk van, és a világ hidegebb óceánjaiban élnek. Lábfesztávolságuk akár 51 centiméter is lehet, ami nagyobb, mint a melegebb vizekben élő pókoké. Hímjeik pedig egyedülálló módon kizárólag utódaikkal foglalkoznak.

A tengeri pókok szaporodási stratégiáit már 140 éve vizsgálják, de sok rejtély máig nem fedte fel magát. Most azonban búvárok ereszkedtek az antarktiszi McMurdo Sound jeges vizébe, és kézzel gyűjtöttek olyan Colossendeis megalonyx egyedeket, amelyekről úgy tűnt, hogy már túl vannak a párosodáson.

Az Ecology folyóiratban február közepén megjelent tanulmány szerint a párokat ezután a McMurdo Station kutatóintézetbe szállították, és tartályokba helyezték, így figyelemmel tudták kísérni viselkedésüket.

Több ezer tojást raktak le a tartályok alján, és feltehetően a hímek, két napot töltöttek azzal, hogy az utódot lerögzítsék a talajra.

Néhány hét elteltével úgy tűnt, hogy a tojásokat algák borítják, amitől nehezebbek voltak és kevésbé feltűnőek. Vagyis az algák kiváló álcát biztosítottak nekik.

Rovatok