Index Vakbarát Hírportál

Egy gát okozta nyolcszázezer fiatal lazac pusztulását

2024. március 5., kedd 11:49

A kaliforniai halakkal és vadon élő állatokkal foglalkozó szervezet, a The California Department of Fish and Wildlife (CDFW) szerint körülbelül 830 ezer fiatal Chinook lazac pusztult el az elmúlt héten, miután február 26-án a Fall Creek Fish Hatcheryből a Klamath folyóba engedték őket. A halpusztulást gázbuborék-betegség okozhatta.

Feltételezések szerint a folyóba egy közeli telepről áthelyezett halak gázbuborék-betegség következtében haltak meg, miközben áthaladtak egy alagúton a Vaskapu-gát tövében. A 830 ezres fiatal csoportból vélhetően csak néhány hal maradhatott életben. 

A minisztérium szombati sajtóközleménye szerint a gázbuborék-betegség környezeti vagy fizikai trauma, amely gyakran a nyomásváltozás miatt alakul ki.

Szerintük a halhalálozás nem függ össze a folyó zavarosodásával vagy a vízminőséggel. A hivatal munkatársai mindezt a helyszínen meg is erősítették, akik a tetemes halpusztulás ellenére egészséges ezüst- és Chinook lazacokat is találtak a gát alatt.

A Vaskapu-gát alagútjával kapcsolatos problémák átmenetiek, ez az eset pedig egy újabb szomorú emlékeztető arra, hogy a Klamath folyó gátjai nemzedékek óta károsítják a lazacpopulációt

– áll a CDFW sajtóközleményében.

A Klamath folyó egykor a harmadik legnagyobb lazacpopulációnak otthont adó folyó volt a nyugati parton.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb gátmentesítésének nevezett projekt a Klamath folyón nagyrészt a lazacfajok fennmaradásának érdekében zajlik, amelyek száma a gátak felépítése óta zuhan. Eddig egy gátat távolítottak el teljesen, és további hármat bontanak el a tervek szerint 2024 folyamán – írja az NBC News.

A mostani incidens meglehetősen rossz fényt vet az egyébként sem népszerű projektre. Korábban a lakosság körében az váltott ki felháborodást, hogy a gátak mögötti víztározók hatalmas ragacsos iszapszigeteket hoztak létre, amelybe számos vadállatt beleragadt, majd elpusztult.

Emellett a tározók kiürítése sem volt zökkenőmentes, a folyamatot követően nagyszámú, többnyire nem őshonos hal elhullását is dokumentálták a folyó partján. 

A szervezet tájékoztatása kiemeli, a múlt héten elpusztult 830 ezer fiatal lazac ellenére a populációt a még mindig a Fall Creek Fish Hatcheryben található 3,27 millió egészséges lazac képes fenntartani. 

(Borítókép: Fiatal Chinook lazacok. Fotó: San Francisco Chronicle/ Hearst N / Getty Images)

Rovatok