Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Egyiptomban II. Ramszesz hatalmas szobrának felső részét

2024. március 5., kedd 20:28

Csaknem száz évvel az alsó rész előkerülése után megtalálták II. Ramszesz szobrának felső részét Egyiptomban, egy közös, egyiptomi–amerikai ásatási misszió során. Az előzetes jelentések szerint a részek passzolnak egymáshoz, a tisztítási és előkészítési munkák már megkezdődtek, hogy modellezhessék a két részt egyben.

Egy közös egyiptomi–amerikai régészeti misszió az egyiptomi Minya városától délre végzett ásatások során feltárta II. Ramszesz király hatalmas szobrának felső részét – közölte hétfőn az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium a Reutersszel. 

A mészkőtömb körülbelül 3,8 méter magas, és egy ülő Ramszeszt ábrázol, aki kettős koronát és egy királykobrával díszített fejdíszt visel

– mondta Bassem Jihad, a misszió egyiptomi csoportjának vezetője egy közleményben. „A szobor hátsó oszlopának felső részén hieroglif írások láthatók, amelyek az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb fáraóját, a királyt dicsőítik” – mondta.

A Nagy Ramszesz néven is ismert uralkodó az XIX. Egyiptomi Dinasztia harmadik fáraója volt, és i. e. 1279-től 1213-ig uralkodott. A szobor mérete az évtizedekkel ezelőtt feltárt alsó részével együtt mintegy 7 métert érhet el. A Nílus nyugati partján fekvő El Ashmunein városa az ókori Egyiptomban Khemnu néven volt ismert, és a görög–római korban Hermopolis Magna regionális fővárosa volt.

A vizsgálatok megerősítették, hogy a szobor felső része kompatibilis a Günther Roeder német régész által 1930-ban felfedezett alsó résszel

– mondta Musztafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője. „A misszió megkezdte a blokk tisztítását és előkészítését, mielőtt modelleznék, hogyan nézne ki a szobor, ha a két részt egyesítenék” – mondta Waziri.

Rovatok