Index Vakbarát Hírportál

Stephen King ihlette a most felfedezett ősi óriásteknős nevét

2024. március 15., péntek 15:52

Az Amazonas vidéken élt 40 000 évvel ezelőtt az óriás teknős, amelyhez hasonlóan óriásit ma már keresve sem találnánk. Az új felfedezés további kutatásokat igényelne az Amazonas vidékének múltjáról.

Új, óriás édesvízi teknősfajt írtak le a tudósok, akik az állat hatalmas állcsontját a brazil Amazonas medencéjében fedezték fel. Páncélja körülbelül 1,8 méter hosszú lehetett, vagyis bármilyen mai teknőst lekőrözött volna – írja az Iflscience

Az új teknősfaj nevét Stephen King inspirálta, így lett Peltocephalus maturin. A Maturin az óriásteknősre utal, ami az író Az című könyvében szerepel, Kinget viszont Stephen Maturin karaktere ihlette, aki Patrick O’Brian Aubrey-Maturin sorozatában van.

Az óriás édesvízi teknősök valószínűleg sokkal később éltek, mint a miocén kor teknősei. Vagyis az emberek már Dél-Amerikában lehettek, amikor a Maturin teknősök még ott éltek.

Az ősi teknős maradványainak pontos korát nem tudták megállapítani, csak egy 40 000 és 9 000 év közötti becslést tudtak tenni. A hominidák több mint 10 000 évvel ezelőtt érkezhettek Dél–Amerikába, és telepedtek le az Amazonas vidékén.

Azt is tudjuk, hogy a teknősök szerepeltek a korai emberek étlapján

– mondta Gabriel S. Ferreira, a Senckenberg Tudományos Intézet munkatársa. De az korántsem biztos, hogy meg tudták fogni ezeket a mainál fürgébb óriásteknősöket. Az sem ismert, hogy a Peltocephalus maturin, a dél–amerikai megafaunával együtt áldozatul esett–e az emberi terjeszkedésnek. Ahogy Ferreira mondta, több adatra lenne szükség az Amazonas-medence késő pleisztocén és kora holocén lelőhelyeiről.

Rovatok