Index Vakbarát Hírportál

Harmincévesen már eldőlhet, meddig élünk

2024. március 16., szombat 11:22

Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatócsoportja olyan véralapú markereket fedezett fel, amelyek feltárhatják a biológiai életkort, és segíthetnek az öregedéssel előálló különféle egészségügyi problémák kezelésében – írja a ScienceAlert.

A tényleges életkorunk mellett ott van a biológiai korunk is, amely a sejtek és szervek kopását mutatja, vagyis a test öregedését. Ha ezt ismerjük, akkor meghatározhatjuk a betegségek kockázatait, testre szabhatjuk a kezeléseket. Az új tanulmány az Aging Cellben jelent meg. 

A kutatók 196 idős felnőttet két csoportra osztottak: az egyikben 75 éves vagy annál idősebb egészséges önkéntesek voltak, a másikban 65–75 év közötti alanyok, akik kronológiai koruknál rosszabb állapotban voltak. Az egészségesek simán mentek fel a lépcsőn, és 15 percig pihenés nélkül is tudtak sétálni, de a gyorsan öregedő, gyengébb egészségügyi állapotban lévőknek minden tevékenység közben szünetet kellett tartaniuk. A kutatók molekuláris szinten tudták vizsgálni a csoportok közötti eltéréseket. Különböző metabolitokat kerestek, a szervezetben a biológiai folyamatok következtében visszamaradt kis molekulákat.

Összesen 25 metabolitot azonosítottak, amelyek szignifikáns különbséget mutattak az egészséges és a gyorsabban öregedők között.

A molekuláknak ezt a csoportját Healthy Aging Metabolic (HAM) indexnek nevezték el. Három olyan metabolitot sikerült meghatározni, amelyek különösen fontosak a biológiai öregedés gyorsulásában. Ahogy az egyik kutató elmondta, a jó hír az, hogy képesek vagyunk befolyásolni őket életmódunkkal, például étrendünkkel, környezetünkkel.

A HAM-index 68 százalékos pontosságúnak bizonyult a biológiai életkor meghatározásában, és további kutatásokkal egy vérvizsgálat kidolgozása is járható út lehet a biológiai életkor gyors és egyszerű felméréséhez. Ezt a tesztet azután le lehetne futtatni fiatalabbakon is, például harmincéveseken, az ő korukban a molekuláris folyamatok változásai még könnyebben módosíthatók, és akkor még időben lehet változtatni az életmódon, alvási, testmozgási szokásokon, hogy lelassuljon a biológiai életkor.

Rovatok