Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit leleplezett a poligráf, a furfangos óvodások sem menekültek

2024. március 17., vasárnap 18:55

Idén is megrendezték az agykutatás hetét, országosan négy helyszínen is hallgathattunk agymozgató előadásokat a szürkeállományról, kísérleteket végezhettünk magunkon és kis rágcsálókon, vagy akár gipszagyakat is színesre pingálhattunk, hogy hazavigyük őket emlékbe. Feltérképeztük a budapesti helyszínt.

27 évvel ezelőtt indította útjára az agykutatás hete programot a DABI (Dana Alliance for Brain Initiatives), és az EDAB (European Dana Alliance for the Brain). A fővárosi programokat 2004 óta rendezik meg az ELTE TTK, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a HUN-REN TTK, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem kutatóinak és önkénteseinek részvételével. Idén Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten vehettünk részt a programokon.

Magyarországon a Magyar Idegtudományi Társaság jóvoltából évről évre népszerűbb a rendezvény, ami komoly tudománynépszerűsítő szerepet tölt be. Egyetemek, kutatóintézetek, gimnáziumok, civil szervezetek és műhelyek is helyet kapnak az agykutatást bemutató eseményen, a látogatók között pedig a legkisebbekre is számítanak.

Tudományos játszóház

Idén március 13-án és 14-én többek között megismerkedhettünk az idegi ingerületátvitel, a tanulás, az öregedési folyamatok kutatási eredményeivel viselkedéses, genetikai és molekuláris vizsgálatokon keresztül. Hallhattunk előadásokat a kutya beszédmegértéséről, az alvás folyamatairól, sejtátprogramozásról, vagy az agyi elektródákról.

Az épület aulájában arról tájékoztatták a betérőket, hogy különféle állomásokon vehetnek részt, ahol pecséteket gyűjthetnek – ha összegyűlik 10, akkor kis ajándékokat kapnak. Sokan azonban nem a pecsétekre vadásztak, hanem magukra a próbatételekre, amelyekre a Tudományos Játszóházban került sor.

Hat állomáson egyetemi hallgatók és oktatók segítségével tesztelhettük agyunkat, az elsőn a poligráfot próbálhattuk ki, de hiába mondták a betérő ovisok, hogy ők ugyan nem fognak hazudozni a délutáni szundításról, ennél bonyolultabb volt a feladat. Miután a sort kiváró szerencsés alany testére felrögzítették az elektródákat, számkártyákból kellett húzni, majd minden egyes felmutatott kártya számát letagadni, akkor is, ha köztük volt a kihúzott. A légzést, szívritmust, bőrellenállást mérő szerkezet adatai alapján lehet következtetni, melyik kártyánál nem mondott igazat, igaz, parancsra cselekedett. Ha kihazudoztuk magunkat, átmehettünk az izomerőmérésre. A készülék segítségével regisztrálják az aktivált motoros egységek által létrehozott elektromos aktivitást és az izom erejét.

A MÉRÉS MEGINT CSAK ELEKTRÓDÁK FELHELYEZÉSÉVEL KEZDŐDIK, MAJD EGYRE NAGYOBB ERŐT KELL KIFEJTENI A DINAMOMÉTERRE 5 KILOGRAMMONKÉNT, EZ IGEN NEHÉZ, MERT KI IS KELL TARTANI.

Gondolatvezérlésű autóversenyzés

Az agy működésével járó elektromos potenciaváltozások vizsgálatát az elektroenkefalográffal végzik, ennek a hulláma az EEG. A teszt során nyitott és csukott szem esetén is regisztrálják az EEG jeleit és összehasonlítják az alfa-hullámok mennyiségét éber és csukott szem mellett is. De ha mindez nem lenne elég, kipróbálhattuk a számítógépes játékok gondolatvezérlését is. Ezt már drónok, robotprotézisek, kerekesszékek esetében is használják, és az agy-számítógép szoftveres és hardveres rendszerén alapul. Az agy működését kísérő bioelektronikus jeleket érzékeli, osztályozza, és vezérlési parancsot ad ki az elektronikus eszköznek. Ez is a fejre rögzített elektródákkal közvetíti a jeleket, és kezdődhet az autóversenyzős számítógépes játék, a Cybathlon BrainDriver, amit direkt erre a célra fejlesztettek ki. Három utasítást kell adni agyból: jobbra és balra kanyarodás, a lámpa felkapcsolása.

Ha meguntuk a saját magunkon való kísérletezést, megnézhetjük, hogyan tanulnak a kis fehér egerek, vagy egy nagy fehér patkány. Ez utóbbi helyszíneken sok kisiskolást kell legyőzni, hogy testközelből láthassuk az állatokat, amint például a szociális viselkedést mutatják meg. Itt a kisegérnek el kell döntenie, hogy egyedül akar lenni egy ismerős fajtársával, vagy egy idegen egérrel.

Aki odafért az asztalhoz, az láthatta, hogy a szociálisan kiegyensúlyozott egerek inkább többedmagukkal vannak, ha viszont új egér bukkan fel a láthatáron, akkor a szociális újdonság vonzza őket, és inkább feléJE mennek, mint az ismerőshöz.

Volt labirintusos egérteszt is a tájékozódásról, mozgáskoordináció elemzés rágcsálókon.

Egy másik helyszínen az idegsejtek elektromos tulajdonágaiba avatott be egy professzor, de volt agykitaláló is, amikor nekünk kellett párosítani az élőlények agyait a fényképekkel. Ingyenesen látogatható volt a Biológiai és Őslénytani Kiállítás, és egy tudományos szabadulószobából is megpróbálhattunk kijutni, idén először.

Rovatok