Index Vakbarát Hírportál

A világ népességének közel fele küzd valamilyen neurológiai betegséggel

2024. március 17., vasárnap 15:05

A világ lakosságának közel fele, 3,4 milliárd ember küzd valamilyen neurológiai problémával vagy betegséggel – derült ki a Washingtoni Egyetem és a WHO kutatásából. A tanulmány szerint a legyakoribb problémák között a szélütés, a migrén és az Alzheimer-kór viszi a prímet, a népesség körében leggyorsabban növekvő betegség pedig a diabétesz neuropátia.

Hiába érzékelte már a környezetében a legtöbb ember, vagy tapasztalta saját magán, az talán mindenki számára meglehetősen meghökkentő, hogy a világ lakosságának közel fele küzd valamilyen neurológiai betegséggel – derült ki a Washingtoni Egyetem és az Egészségügyi Világszervezet kutatói által készített tanulmányból

A kutatók szerint a neurológiai problémák, így az ide tartozó olyan betegségek vagy állapotok, mint a sztrók vagy a demencia az emberiség közel felét érintik, ami szám szerint azt jelenti, hogy

VILÁGSZERTE KÖRÜLBELÜL 3,4 MILLIÁRD EMBER KÜZD ILYEN BETEGSÉGGEL. 

A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a gyakran megelőzhető állapotoknak a közegészségügyi hatásai rávilágítanak arra, hogy a neurológiai egészséget sürgősen prioritássá kell tenni. Világszerte ugyanis drámaian megnőtt az elmúlt 30 évben azoknak az embereknek a száma, akik neurológiai betegségekben, például szélütésben, demenciában, agyhártyagyulladásban haltak meg, vagy élnek jelenleg is. 

De mi lehet az oka a növekvő tendenciának?

A népesség növekedése lehet a fő kolompos

A tudósok a legfőbb okként a világ népességének növekedését, és az elöregedő társadalmakat, valamint a környezeti, anyagcsere- és életmódbeli kockázatnak való fokozott kitettséget jelölték meg. A Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors tanulmánya szerint 3,4 milliárd ember – a világ népességének körülbelül 43 százaléka – tapasztalt már valamilyen idegrendszeri problémát. Az eredmények rávilágítanak, hogy a neurológiai betegségek okozta rokkantság, betegség és korai halálozás összesített száma közel ötödével (18 százalékkal) nőtt az elmúlt 30 évben.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a neurológiai megbetegedések közül a tíz leggyakrabban előforduló a szélütés, a migrén, az olyan demenciák, mint az Alzheimer-kór, a diabéteszes neuropátia (idegkárosodás), az agyhártyagyulladás, az epilepszia, a koraszülésből származó neurológiai szövődmények, az autizmus spektrum zavar és az enkefalopátia. (A COVID-19 neurológiai következményei, mint a kognitív károsodás és Guillain-Barre-szindróma a 20. helyen álltak 2021-ben.)

A tanulmány kiemeli, nagy számban, mintegy kétmilliárd esetben merült fel tenziós fejfájás, míg 1,1 milliárd esetben migrén, a diabéteszes neuropátia pedig mára a leggyorsabban növekvő neurológiai betegség lett. 

(Borítókép: milan2099 / Getty Images)

Rovatok