Index Vakbarát Hírportál

Teljesen új bogárfajt fedeztek fel Ausztráliában

2024. március 21., csütörtök 20:53

Az Australian Journal of Taxonomy című folyóiratben megjelent tanulmány arról számolt be a napokban, hogy Ausztráliában egy új bogárfajt fedeztek fel, melyet egyesek punkbogárnak is neveznek a kinézete miatt.

Az ausztráliai esőerdők világában valamivel nagyobb esélye van a túlélésre azoknak az állatoknak, amelyeknek viselkedése ijesztő, vagy amelyek rejtve maradnak. De van néhány olyan élőlény is, amelynek kinézete annyira bizarr, hogy még az éhező ragadozók sem kockáztatják meg, hogy megeszik őket.

Ez utóbbi taktika ragyogó példáját találták meg nemrégiben egy punk kinézető ausztrál bogár formájában, amely az IFL Science leírása szerint úgy néz ki, mint „a madárürülék és egy fertőzött hulla keresztezése”.

A furcsa bogarat a Queenslandi Egyetem kutatócsoportja fedezte fel az ausztráliai Gold Coast esőerdeiben egy nemrégiben végzett expedíció alkalmával. Bár a bogarat azóta új fajként azonosították, majdnem észrevétlen maradt, mert a kutatók rövid időre összetévesztették a madárürülékkel.

Egyik reggel a Binna Burra Lodge kempingjében sétáltam, és egy levélen megakadt a szemem. Legnagyobb megdöbbenésemre a valaha általam látott legkülönlegesebb és legbolyhosabb bogár volt ott. 9,7 milliméteres, hosszú fehér szőrökkel borított, feltűnő vörös-fekete szépség volt

– mondta James Tweed, a Queenslandi Egyetem doktorjelöltje, aki a felfedezést tette. Miután visszatért az expedícióról, Tweed átnézte a tudományos lapokat, hogy megtudja, melyik fajhoz tartozhat a bogár, de nem talált megfelelőt.

Válaszokat keresve a rejtélyes fajról, fényképeket küldött a rovarról egy rovarrajongó Facebook-csoportba. Bár a poszt nagy érdeklődést váltott ki, senki sem tudta azonosítani a rovart.

Miután kapcsolatba lépett a canberrai Australian National Insect Collectionnel, Tweed végül megerősítette, hogy

a bogár annyira különbözik az összes többi fajtól, hogy egy teljesen új faj, amely egy új nemzetséghez is tartozik.

Az Excastra nevet választották a nemzetségnek, ami latinul azt jelenti, hogy „a táborból”, a fajnévnek pedig az albopilosa mellett döntöttek, ami lefordítva annyit tesz, hogy „fehér és szőrös”.

Ami a szokatlan megjelenést illeti, a kutatók úgy vélik, hogy a Bates-féle mimikri egy példája lehet. Ez egy olyan evolúciós trükk, amelyet ártalmatlan fajok használnak arra, hogy veszélyesebbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában.

A bogarat borító finom fehér szőrszálak valószínűleg azért fejlődtek ki, hogy a rovar úgy nézzen ki, mintha megfertőződött volna egy kórokozó gombával, ami a madarak számára nem túl ínycsiklandó látványt nyújt. Ugyanakkor Tweed megjegyezte, hogy nem tudják biztosan megmondani, hogy miért ennyire szőrös ez a bogár.

Rovatok